3 Tip Berkesan Setiap Peniaga Patut Lakukan

3 Tip Berkesan Setiap Peniaga Patut Lakukan

Masih ingat lagi hari pertama anda terlibat dalam bisnes? Anda mungkin seperti kami dan usahawan yang lain..cukup bersemangat dan gembira. Yelah, hari itu kira rasakan seperti kita boleh menakluk dunia. Sekarang kita terlalu sibuk untuk menakluk sudut kecil dalam diri bagi menarik perhatian seluruh dunia..baru sedar dunia bisnes tidak semudah yang disangkakan melainkan kita belajar daripada kisah usahawan yang sudah berjaya.

Tip yang akan Lubuk Digital kongsikan mudah dan boleh diguna pakai oleh setiap usahawan tanpa mengira produk atau perkhidmatan.

1. Buat Tawaran Istimewa

Tawaran istimewa adalah tawaran yang istimewa. Bukan tawaran yang biasa-biasa. Selalunya,  tawaran istimewa diberikan dengan had masa atau kuota. Pelanggan tidak akan dapat tawaran ini lagi pada masa akan datang. Sekiranya ada, mereka perlu menunggu lama untuk mendapatkannya.

Tawaran istimewa ini boleh jadi produk keluaran terhad atau gabungan beberapa produk dalam satu pakej pada harga yang lebih murah. Pelanggan akan berasa teruja untuk mendapatkan tawaran tersebut kerana ianya merupakan tawaran yang lebih baik.

Lihat dari sudut pandangan pelanggan anda, sekiranya anda menjual tiga atau empat barang dalam satu harga adalah lebih baik daripada mendapatkan kesmuanya pada harga yang berbeza secara berasingan.

Tawaran istimewa ini sentiasa dapat menarik perhatian pembeli.

2. Buat Customer Avatar

Customer avatar merupakan data mengenai pelanggan yang anda inginkan. Anda perlu tahu ciri-ciri, rupa, sifat, pekerjaan, jantina dan banyak lagi berkaitan dengan peribadi pelanggan. Dengan mengenal pasti maklumat mereka mudah untuk anda merancang strategi pemasaran yang berkesan. Dengan adanya data ini, ianya dapat memberi penjimatan yang besar dalam pengiklanan kerana anda sudah mempunyai sasaran yang khusus. Jual produk yang betul kepada orang yang betul.

Pelanggan anda juga akan berasa gembira sekiranya masalah mereka dapat diselesaikan. Ingat, pelanggan tidak suka membeli tetapi mereka suka sekiranya pembelian itu dapat menyelesaikan masalah mereka.

3. Perkhidmatan Selepas Jualan

Salah satu kejayaan dalam pemasaran adalah dengan menjadikan pelanggan anda sebagai penyokong anda. Bagaimana? Cara yang paling mudah adalah dengan memberikan perkhidmatan selepas jualan. Sekiranya perkhidmatan selepas jualan yang anda berikan adalah terbaik, mudah untuk menawan hati mereka dan ini membolehkan mereka menjadi pelanggan setia anda. Secara tidak langsung mereka akan memaklumkan kepada kawan dan keluarga tanpa paksaan.

Untuk menghargai usaha mereka, anda boleh berikan hadiah istimewa, diskaun atau paling ringkas boleh saja hantarkan kad terima kasih ke alamat mereka. Ini secara tidak langsung akan membantu anda mempromosikan produk mahupun perkhidmatan anda secara percuma.

Anda boleh tanya kepada pelanggan mengenai produk mahupun perkhidmatan yang anda berikan. Apa yang membuatkan mereka berpuas hati dan apa yang membuatkan mereka tidak berpuas hati. Maklumat ini boleh digunakan untuk meningkatkan lagi kualiti kerja pada masa akan datang.

Download produk berbayar secara percuma?

Download produk berbayar secara percuma?

Anda pun boleh jadi hacker dengan kod mudah.

“wow..betul ke boleh jadi hacker? rasa seronok pula bila dengar orang cakap macam tu. saya hacker? senanglah nak buat duit kalau macam ni..”

Hacker yang dimaksudkan bukanlah dengan cara mengambil kesempatan ke atas kelemahan sistem. Dan apa yang akan ditunjukkan bukanlah dalam kategori hacker tahap tinggi tetapi tahap terendah yang masih lagi boleh dikawal.

Hacker Level 0, masih jauh lagi nak masuk level 1

Artikel ini TIDAK mengajar anda untuk mengakses halaman yang mempunyai keselamatan yang tinggi. TIDAK ada kod yang panjang berjela, hanya menggunakan kod yang mudah saja.

Sebagai pemilik produk,  tidak ada yang mahu produk yang sepatutnya berbayar dapat dimuat turun oleh sesiapa saja tanpa bayaran. Lebih-lebih lagi ianya dapat diaksess dengan mudah menggunakan google.

Dengan trik dan kod ringkas, link download anda boleh terdedah dengan mudah. Kebiasaanya teknik ini digunakan untuk mencari tajuk tertentu dalam satu domain tetapi jika salah guna, sesiapa sahaja dapat mengaksess ruangan download produk berbayar anda.

Dalam artikel ini Lubuk Digital akan kongsikan bersama dengan anda bagaimana cara untuk mendapatkan aksess download produk berbayar secara percuma.

AMARAN! Ini adalah untuk tujuan pembelajaran dan meningkatkan keselamatan sahaja. Lubuk digital sama sekali tidak akan bertanggungjawab diatas penyalahgunaan maklumat ini.

Sebelum itu, kami akan tunjukkan kod ringkas yang akan digunakan dalam pencarian.

site:” url target website
intitle:” tajuk post/page
intext:” mencari perkataan yang sama dalam website
filetype:” format fail yang dicari
inurl:” dalam url ada perkataan yang dicari

Tak faham macam mana nak guna kod ni?

Jangan risau, teruskan bacaan. Kami akan tunjukkan caranya.

Pertama sekali buka browser anda. Google Chrome akan digunakan dalam contoh.

Kemudian taip “site:namawebsite.com“. url “namawebsite.com” tukarkan kepada url website sebenar. “site:” digunakan untuk mencari semua halaman di dalam url yang sudah kita target.

Semua halaman yang berjaya di index google akan dipaparkan. Kalau ada banyak, banyaklah yang keluar. Kalau sikit, sikitlah keluar. Dalam contoh, cuma ada 2 halaman yang keluar. TemplateSegera.com ada banyak halaman tapi google cuma berjaya index 2 saja. Cara nak elakkan google daripada index halaman yang tidak sepatutnya seperti halaman download yang sebenar akan ditunjukkan kemudian.

Dibawah ini pula untuk carian yang lebih teliti. Gabungan daripada 2 kod carian iaitu “site:” dan “inurl:” Dalam gambar contoh ada perkataan tambahan “inurl:download“. Semua url yang ada perkataan “download” dipaparkan. Url yang tidak ada perkataan “download” tidak akan dipaparkan.

Gambar dibawah sama seperti diatas cuma kod carian yang berbeza. Kod carian yang digunakan adalah “site:” dan “intext:“. Penggunaan kod “site:” sudah ditunjukkan tadi manakala “intext:” pula digunakan untuk mencari text yang digunakan di dalam artikel atau surat jualan. Sebagai contoh, intext yang digunakan adalah “download percuma“. Semua halaman yang mempunyai perkataan download dan percuma akan dipaparkan.

Untuk membuat carian yang lebih terperinci dan terus kepada target, anda boleh gabungkan lebih daripada 2 kod carian. Sebagai contoh, gabungkan kod “site:“, “intext:” dan “filetype:“. Kod “filetype:” digunakan untuk mencari halaman dengan format fail tertentu. Hasil carian akan menjadi lebih kecil dan lebih tergeted.

[spp_spv_hide]

Dalam contoh ada ditunjukkan format fail yang dicari adalah “html“. Semua halaman yang mempunyai teks “download” dan “percuma” serta format fail “html” akan dipaparkan.

Selain daripada html, anda juga boleh gunakan format fail yang lain seperti php. Perlu diingatkan, hanya halaman yang sudah di index google sahaja dapat dipaparkan. Halaman yang tidak di index tidak akan dipaparkan.

Dibawah adalah contoh untuk kod “intitle“. Kod ini digunakan untuk mencari halaman yang mempunyai perkataan “template” di dalam tajuk. Jika tidak ada perkataan yang dicari ditemui di dalam tajuk anda akan lihat paparan seperti dibawah.

Anda boleh membuat carian hanya dengan menggunakan satu kod sahaja iaitu “site:” atau dengan gabungan beberapa kod untuk pencarian yang lebih terperinci.

Cara untuk mendapatkan halaman rahsia secara percuma sudah didedahkan. Anda boleh mula semak web jualan sekarang. Jika ada halaman rahsia yang tidak sepatutnya didedahkan keluar di google anda tidak perlu risau. Terdedahnya cara ini bukan bermaksud produk digital anda boleh terus diceroboh. Masalah keselamatan ini dapat diselesaikan dengan mudah.

Halang penceroboh sekarang!

Ada 2 cara yang boleh digunakan iaitu cara manual dan cara automatik dengan menggunakan plugin.

Jika anda menggunakan halaman minisite statik, gunakan kod ini dan masukkan di halaman download atau mana-mana halaman yang anda tidak mahu dedahkan kepada umum.

WEBSITE/MINISITE STATIK

<META NAME=”robots” CONTENT=”noindex,nofollow”>

Masukkan kod ini secara manual selepas <head> atau sebelum </head>

Fungsi kod ini adalah untuk mengelakkan daripada google untuk index halaman dan kandungan yang ditulis. Cara bergambar boleh rujuk dibawah.

Masukkan halaman yang anda ingin sembunyikan ke dalam web editor. Dalam contoh guna prisian Dreamweaver. Selain daripada Dreamweaver boleh juga guna perisian Kompozer. Download perisian kompozer sicara percuma di http://www.kompozer.net/download.php

Salin kod tadi kemudian masukkan selepas <head>

Setelah selesai, simpan fail tersebut dengan nama yang baru dan terus upload ke dalam hosting.

Anda perlu simpan dan upload fail baru dan buang fail yang lama. Ini kerana fail lama sudah di index oleh google. Sekiranya anda tidakmahu membuang halaman yang lama, anda boleh manipulasi halaman tersebut untuk mengumpul senarai emel(seperti halaman templatesegera.com) atau masukkan iklan affiliate.

WEBSITE WORDPRESS

Cara automatik boleh digunakan untuk platform wordpress. Sistem ini akan bantu anda untuk masukkan kod tadi secara automatik untuk kesemua halaman yang anda mahukan.

Caranya..

Login ke dalam website anda kemudian terus pergi ke bahagian plugin. Klik pada “Add New“.

Cari plugin “Yoast SEO” kemudian klik “Install Now“.

Selepas plugin diaktifkan, pergi ke halaman yang anda ingin sembunyikan dan klik “Edit“.

Tukar permalik kepada yang baru kerana yang lama sudah di index oleh google.

Skroll ke bawah sehingga nampak “Yoast SEO“. Ikut gambar dibawah.

Setelah selesai klik butang “Update“.

Itu saja. Mudah bukan? Anda boleh buat perkara yang sama untuk halaman yang lain.

Sekarang inshaAllah halaman download anda selamat.

Sekali lagi makluman untuk anda, cara ini selamat digunakan untuk mengelakkan halaman rahsia daripada di index oleh google. Hanya mereka yang mempunyai pautan url penuh saja dapat aksess ke ruangan tersebut.

Kalau buat testing kepada website orang lain dan dapat aksess percuma, jangan ambil kesempatan. Maklumkan kepada owner dan share artikel ini kepada mereka untuk tindakan. Ada sebarang soalan boleh ajukan di ruangan komen dan share jika rasakan maklumat ini memberi manfaat.

[/spp_spv_hide]

Cara Jimat Tambah “Likers” Facebook Page.

Cara Jimat Tambah “Likers” Facebook Page.

Mungkin ada dikalangan pemilik page yang inginkan jumlah pelawat bertambah tapi tak nak habiskan banyak duit untuk naikkan like. Trik ini sesuai untuk anda. Sebahagian besar artikel dibawah daripada sumber asal iaitu buzzkonten.com manakala panduan bergambar adalah daripada Lubuk Digital.

Sejak kebelakangan ini, timbul perdebatan hebat sama ada perlu atau tak buat Like Marketing (iklan tambah Like Facebook Page).

Ada yang kata perlu supaya social proof page itu bagus. Ada pula yang kata membazir saja sebab cost per like sangat mahal sekarang, tambahan pula organic reach di FB sekarang tidak lagi setinggi 3 tahun lepas.

Tapi kalau anda perasan, likes ini masih lagi relevan sebenarnya. Jumlah Likes yang banyak boleh jadi bukti bahawa page itu aktif dan disukai ramai.

Takpe lah. Terpulang kepada pendapat masing-masing. Kami percaya setiap orang ada objektif dan strategi mereka sendiri. Cuma kali ini kami bukan mahu berdebat sama ada perlu atau tak jalankan Like Marketing. Kami mahu berkongsi bagaimana menambah jumlah Likes di page anda secara lebih jimat.

Invite mereka yang pernah Like post anda

Pasti anda dah pernah run Fb Ads mana-mana post di page bukan? Ramai orang like post tu? Ramai? Hah, jangan dibiarkan macam tu saja. Inilah masanya untuk invite mereka yang pernah like post iklan itu supaya menjadi Liker page anda.

Butang invite yang tersembunyi

Ini bukan butang invite yang anda biasa nampak iaitu, “Invite friends to like this page”. Invite melalui butang ini hanya terhad kepada rakan FB anda saja.

Butang invite yang tersembunyi ini lebih power lagi. Anda boleh invite seseorang yang selain dari ribuan friends anda itu. Serius.
Berdasarkan survey kami, tak ramai yang tahu tentang kewujudan fungsi ini. Alangkah ruginya.

Baiklah. Kami akan tunjukkan caranya supaya anda lebih faham dan boleh terus buat lepas baca artikel ini.

Begini,

1. Buka FB Page anda.

2. Klik pada jumlah like di mana-mana post (mungkin post iklan). Contoh, “Ali, Ahmad and 999 others like this”.

3. Satu kotak yang memaparkan nama-nama mereka yang like post itu akan keluar.

4. Di bahagian kanan, anda akan nampak butang samada “Liked”, “Invited” atau “Invite”.

5. Klik pada butang “Invite” untuk menjemput Liker itu like page

Tetapi, ada batasnya…

Butang invite ini ada hadnya iaitu hanya boleh invite kepada 500 hingga 1000 Likers saja sehari. Facebook akan hantar notification jika anda sudah mencapai had maksimum invite sehari itu.

Keesokannya, invite-lah lagi. Untuk pengetahuan anda, butang invite ini tidak selalu ada. Dia muncul secara random saja. Ada hari dia muncul, ada hari dia tidak muncul. Jadi, jangan panik pula nanti kalau tengok butang invite ini tiada. Cuba cari semula keesokan hari.

Maklumat ini betul pada waktu artikelini ditulis, sebarang perubahan yang dilakukan oleh pihak Facebook akan menyebabkan maklumat dalam artikel ini sedikit berubah.

Hasilnya?

Kebiasaannya, antara 15-20% akan menerima invitation ini. Ok lah tu kan. Kalau ada 1000 likes pada post iklan, dah 200 orang tu. Lebih jimat. Tak perlu jalankan iklan lain khusus untuk tambah Likers Page pun.

Secara logiknya, masuk akal juga cara ini untuk dapatkan Likers Page yang lebih berkualiti. Mereka ini dah kenal jenama anda dan dah pernah baca konten anda.

Tak perlu keluar bajet lebih pun, anda dapat apa yang diimpikan, iaitu Liker yang memang suka dengan produk atau servis anda.

Kalau mahu dibandingkan dengan cara membayar FB untuk buat like campaign, anda tidak dapat jangka secara jelas berapa ramai yang akan jadi Liker di page anda. Kalau dapat pun, barangkali individu itu hanya suka pada gambar di page anda saja dan tidak berminat pun dengan produk atau servis yang anda berikan.

Dah jelas? Boleh terus buat sekarang? Silakan bertindak sekarang ya.
Kami doakan semoga anda berjaya menukar Liker anda kepada pelanggan pula lepas ini ya.

Oh yaa…lupa nak cakap, trik ini cuma boleh digunakan pada desktop. Kalau buka guna smartphone tak keluar butang “invite”, dia keluar butang “ban”. Saya harap sedikit tips ini membantu anda untuk menambah page like.

Klik sini untuk baca artikel asal buzzkonten.com

Lubuk Digital ada terjumpa satu software yang memudahkan anda untuk mendapatkan “invite like” dengan mudah. Klik sini untuk convert like page anda sekarang atau klik pada gambar.