Cara Bina Kedai Shopee Sendiri

Cara Bina Kedai Shopee Sendiri

Mungkin ada di antara anda yang teringin nak bina kedai Shopee sendiri. Artikel kali ini LD akan tunjukkan kepada anda cara untuk bina kedai Shopee sendiri yang boleh siap dalam masa kurang dari 1 jam.

Tapi sebelum tu LD nak terangkan sedikit mengenai Shopee yang mungkin sesetengah daripada pembaca masih belum tahu. Shopee ni merupakan salah satu platform ecommerce multi-vendor/dropship. Maksudnya penjual yang berada di dalam platform ini terdiri daripada pengilang, peruncit, mahupun dropshipper. Tidak hairanlah satu produk yang sama mempunyai harga yang berlainan.

Ini antara screenshot pendapatan peniaga di Shopee yang sempat LD kumpulkan. Harap ianya dapat menaikkan lagi semangat anda untuk berniaga di Shopee.

Pada waktu artikel ini ditulis, persaingan masih lagi kurang tetapi pada masa akan datang siapa tahu. Disebabkan ini LD ingin mengajak anda sebagai penjual untuk turut serta dalam Shopee. Anda boleh bina kedai Shopee sendiri dengan mudah menggunakan panduan ini.

Info: Sekiranya anda tidak mempunyai produk sendiri, di penghujung artikel ini LD akan dedahkan lubuk untuk dapatkan 200 senarai produk untuk dimasukkan ke dalam kedai anda.

Masuk ke Shopee.com.my kemudian daftar dengan klik pada sign up.

 Masukkan No.HP. anda kemudian klik butang Send Verification Code.

Shopee akan menghantar SMS Verification Code ke No.HP yang anda daftarkan. Masukkan Verification Code tersebut untuk pengesahan.

Selepas No.HP anda disahkan, lengkapkan Username & Password kemudian klik butang SIGN UP.

Selesai pendaftaran, anda boleh login terus ke akaun Shopee. Kemudian anda klik pada Seller Centre.


Kalau klik pada Seller Centre tapi keluar macam dalam gambar ni, anda perlu login menggunakan maklumat sewaktu pendaftaran. Kalau dah login, SKIP bahagian ni.


Disini ada akan lihat ada beberapa fungsi yang anda boleh gunakan. Klik pada ikon Shop Setting.


Lengkapkan semua yang ada. Shop Profile, My Shipping, My Address, Bank Accounts /Cards (Penting untuk menerima bayaran)


Klik bahagian My Product untuk upload produk


Tekan Add a New Product untuk mula upload produk pertama anda


Drag & Drop gambar produk disini. Anda boleh upload sehingga 9 gambar


Lengkapkan maklumat produk anda. Dah selesai klik pada butang Save.

Buat benda yang sama untuk produk yang seterusnya.

TAHNIAH!!

Sekarang anda sudah mempunyai kedai Shopee sendiri.

Terus terang LD katakan, nak memulakan bisnes di Shopee sangat mudah tapi satu perkara yang sangat penting selepas itu merupakan cabaran besar. ILMU MENJUAL. Tanpa jualan produk anda cuma akan jadi galeri untuk Shopee. Gambar produk hanya untuk santapan mata pelawat tetapi bukan menarik minat mereka untuk membeli.

Bagi melengkapkan lagi kedai anda dan memantapkan lagi ilmu untuk memastikan produk terjual LD sarankan anda mendapatkan Panduan Bisnes Part Time Shopee.

Dalam panduan ini, salah satu yang anda akan belajar adalah cara untuk boost produk supaya dapat meningkatkan lagi potensi jualan, boleh buat diskaun dan banyak lagi. Anda boleh baca testimoni pengguna boost Shopee di bawah.

Tak ada produk untuk dijual?

 

Panduan Bisnes Part Time Shopee ada sediakan lebih 200 produk untuk dijual. Anda cuma tinggal upload ke dalam kedai.

Ada masalah berkaitan kedai Shopee anda?

Panduan Bisnes Part Time Shopee juga ada sediakan support melalui telegram. Sekiranya ada apa-apa masalah atau persoalan anda boleh ajukan disana. Group support ini hanya khas untuk mereka yang memiliki Panduan Bisnes Part Time Shopee sahaja.

Anda boleh klik sini>> Panduan Bisnes Part Time Shopee untuk baca testimoni fresh daripada mereka yang mengamalkan

 Anda boleh dapatkan Panduan Bisnes Part Time Shopee segera sebelum persaingan menjadi semakin sengit.

Tidak akan rugi pelaburan ilmu sekiranya diamalkan.

LD sentiasa mendoakan kejayaan anda.

Klik sini untuk membaca review LD mengenai Panduan Bisnes Part Time Shopee

Anda rasa artikel ini menarik? Kongsi sekarang.

Bisnes Dari Rumah: Apa yang perlu dipertimbangkan

Bisnes Dari Rumah: Apa yang perlu dipertimbangkan

Sekiranya anda mencari peluang untuk melakukan bisnes dari rumah, pastikan anda sudah melakukan kajian mengenai bisnes yang anda ingin jalankan. Memualakan bisnes dari rumah boleh jadi sangat menguntungkan dalam pelbagai cara. Ramai yang percaya mereka sudah memiliki segala yang perlu diketahui dalam bisnes dari rumah tetapi sebenarnya mereka terlupa beberapa aspek yang sangat penting.

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda lupa dan perlu diambil kira sebelum bermula.

1. Bekerja dari rumah adalah sangat berbeza dengan bekerja di pejabat. Ramai yang terlupa bahawa sangat banyak gangguan apabila bekerja dari rumah. Apabila bekerja dari rumah, anda perlu berhadapan dengan gangguan seperti television, radio malahan internet. Anda juga perlu berhadapan dengan ahli keluarga yang berada di rumah bersama-sama dengan anda. Anak-anak anda juga mungkin tidak dapat membezakan antara masa kerja dan waktu bermain. Ini memberikan banyak masalah kepada orang-orang yang menjalankan perniagaan dari rumah.

2. Jika anda nekad untuk bekerja dari rumah anda perlu banyak disiplin. Anda akan menjadi bos kepada diri sendiri, maksudnya tidak ada sesiapa yang akan memperhatikan anda dan memberitahu apa yang anda patut lakukan. Kesemuanya anda perlu buat sendiri. Ramai yang kecundang bila berhadapan dengan situasi ini. Tiada pengawasan bermaksud banyak kebebasan untuk lakukan apa saja termasuk TIDAK BEKERJA. Sekiranya anda ingin menjadi peniaga dari rumah yang berjaya, anda perlu atasi perkara ini dan pastikan semua perancangan yang sudah dijadualkan berjalan dengan lancar.

3. Mendaftar perniagaan di SSM. Anda perlu mendaftar perniagaan tidak kira apa pun yang anda jual. Kerajaan sudah mewajibkan semua penjual online untuk mendaftar perniagaan mereka. Ini juga menunjukkan bahawa anda memang seorang yang betul-betul serius ingin menjalankan bisnes sendiri. Selain daripada itu ianya dapat meningkatkan lagi keyakinan bakal pembeli.

4. Apabila bekerja dari rumah, anda bertanggungjawab keatas semua perkara. Ramai yang terlupa perkara ini. Ingat, jika komputer anda rosak anda bertanggungjawab untuk membetulkannya. Jika anda tidak dapat membetulkannya sendiri anda perlu menghantar ke kedai untuk dibaiki. Maksudnya anda perlu bersedia dari segi belanjawan untuk menghadapi situasi seperti ini. Anda juga perlukan modal yang lain untuk meneruskan bisnes. Sebagai contoh, modal untuk belajar melalui ebook atau seminar atau video. Ini dapat menjamin perkembangan bisnes anda pada masa akan datang.

5. Sebagai pemilik perniagaan anda bertanggungjawab keatas setiap aspek perniagaan. Ini bermakna anda bukan sahaja perlu membuat jualan dan melakukan aktiviti pemasaran tetapi anda juga bertanggungjawab ke atas akaun yang perlu dibayar dan diterima setiap bulan. Ini memudahkan anda untuk menjejak keuntungan, kerugaian dan kemana hilangnya duit keuntungan yang diperolehi.

6. Peniaga dari rumah juga bertanggungjawab ke atas cukai mereka sendiri. Apabila anda menjalankan perniagaan dari rumah tiada cukai yang akan ditolak dari gaji anda setiap bulan. Anda perlu membuat pembayaran cukai sekiranya sudah layak untuk membayar cukai. Membayar cukai dapat memberi banyak faedah kepada anda di masa akan datang. Sebagai contoh, mudah untuk mendapat kelulusan pinjaman dari bank untuk mengembangkan lagi perniagaan.

Kesimpulannya, anda perlu bersedia untuk menghadapi semua ini kerana itu adalah lumrah bekerja di rumah.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai bekerja dari rumah, anda boleh cuba praktikkan beberapa kerja yang di cadangkan di sini >> Buat Duit Pantas dari Internet  – Edisi Newbie!

Tip Newbie Affiliate

Tip Newbie Affiliate

Buat duit melalui affiliate bukan lagi satu rahsia.  Kini ianya menjadi salah satu pilihan newbie untuk buat duit tambahan secara online tanpa modal.

Bagi membantu anda yang mahu menceburi perniagaan affiliate, Lubuk Digital sertakan beberapa tip untuk anda jadikan panduan.

Pemasaran affiliate bukan menjanjikan duit mudah.

Secara teorinya memang mudah.

Daftar affiliate percuma > dapatkan link affiliate > promosi > dapat komisyen

Realitinya anda perlu lebih fokus kepada PROMOSI kerana ianya perkara yang paling penting. Menyertai sebarang affiliate tanpa menyedari yang anda akan terlibat dalam promosi akan menjadikan affiliate ini sangat susah. Terutamanya kepada newbie. Anda perlu sedar akan perkara ini. Tiada jalan mudah untuk berjaya dalam perniagaan affiliate. Jadi, jika anda ingin berjaya, anda perlu bersedia untuk berusaha dengan bersungguh – sungguh untuk mendapatkan ilmu dalam affiliate.

Anda mungkin berminat dengan Video Rahsia Income Affiliate Power

Jangan terlalu tamak dan mempromosi beberapa produk serentak.

Kesalahan yang sering kali dilakukan oleh newbie affiliate adalah mendaftar terlalu banyak program affiliate dan mempromosikan kesemuanya dalam satu masa. Keterujaan itu membawa kepada perasaan tamak untuk mendapat duit mudah dengan lebih cepat.

Ianya salah. Sebagai newbie anda patut lebih fokus kepada satu produk pada satu masa. Siapkan kempen promosi satu persatu.

Jangan langkaui proses pembelajaran.

Untuk menjadi seorang affiliate yang berjaya anda perlu ada ilmu. Jangan ambil ringan bahawa affiliate ini mudah dan boleh buat sambil lewa. Tanpa ilmu anda tidak akan dapat bertahan lama dalam perniagaan ini. Setiap program yang anda sertai bekemungkinan besar akan mengalami kegagalan. Jangan takut untuk laburkan wang dan masa bagi proses pembelajaran. Jangan pula berlagak sombong dan terus mengalah apabila gagal dalam affiliate.  Teruskan usaha.

Recommend: Video Rahsia Income Affiliate Power

Sentiasa menjadi unik

Jika ingin berjaya, anda jangan meniru teknik orang lain bulat – bulat. Gunakan teknik yang dipelajari untuk menjadikan anda unik. Jika anda meniru orang lain, agak sukar untuk bersiang dengan orang lain yang menggunakan teknik yang sama. Dua kereta yang mempunyai kelajuan yang sama berlumba di jalan raya yang lurus, siapa yang bermula dahulu, dialah yang akan menang. Begitu juga dengan aktiviti meniru di mana mereka yang memulakan dahulu teknik tersebut, pasti akan mengatasi anda.

Cara terbaik untuk meniru cara pakar adalah dengan memahami konsep pemasaran mereka. Dari pemahaman ini, anda boleh wujudkan teknik anda sendiri. Seperti ketika sedang menjawab soalan peperiksaan, semua orang menjawab soalan dengan menggunakan ayat mereka sendiri yang berdasarkan konsep yang sama.

Bersabar untuk berjaya.

Jika anda tidak bersabar, kegagalan pasti akan menjelma. Jika anda bersabar, kejayaan akan datang pada anda tidak kira cepat atau lambat. Bersabar adalah cara untuk memastikan anda terus berusaha. ini kerana, proses pembelajaran untuk jadi kaya adalah sukar dan sangat rumit. Ada orang gagal sebanyak 1000 kali sebelum mereka berjaya. Ada orang gagal sekali dan terus berjaya. Ia bergantung pada rezeki, nasib dan usaha anda.

Kita tidak tahu di mana rezeki kita, jadi kita perlu sentiasa terus mencuba. Jangan sesekali berhenti jika anda gagal.

Simpan duit anda.

Jangan terlalu boros berbelanja ketika ingin mempelajari cara pemasaran. Ada di kalangan newbie affiliate terlalu boros membeli produk – produk berkaitan buat duit secara online. Di mana akhirnya, mereka menjadi ketagih untuk membeli tanpa melakukan sebarang tindakan. Jimat wang anda. Sebelum membeli sesuatau produk pastikan anda sudah menyiasat kadar kualiti yang ada produk tersebut. Selepas itu lakukan tindakan seperti yang diajar dalam panduan yang sudah dibeli.

Belajar berdisiplin.

Setiap usaha untuk berubah perlukan disiplin. Banyakkan bertindak daripada membaca. Ilmu tanpa tindakan tidak akan membawa anda kemana-mana. Sentiasa disiplin dan konsisten untuk meningkatkan lagi kualiti kerja dan teknik pemasaran anda.

Jangan berhenti bekerja jika anda tidak lagi stabil.

Bekerja makan gaji menghasilkan pendapatan tetap setiap bulan. Sekiranya perniagaan anda masih belum stabil, jangan bertindak untuk berhenti kerja. Sekiranya perniagaan anda gagal, sekurang-kurangnya anda masih mempunyai sumber pendapatan lain.

5 perkara yang menggagalkan penjual produk PLR

5 perkara yang menggagalkan penjual produk PLR

Membina senarai emel dan menjana pendapatan lebih mudah dan cepat jika menggunakan produk PLR. Mungkin ramai yang berpendapat produk PLR sudah ramai orang jual sehingga tidak ada pembeli. Mereka salah, sebenarnya masih ramai lagi yang mencari produk PLR.

Sebagai seorang usahawan, kita tidak dapat menjangka semua akan membeli apa yang kita jual. Cuma mereka yang betul-betul perlukannya akan membeli. Oleh itu, anda perlu mencari orang yang betul untuk mendapatkan jualan.

Dalam artikel ini saya akan terangkan 5 perkara yang menggagalkan penjual produk PLR.

1. Tidak membuat perubahan pada produk

Produk PLR merupakan produk yang sudah siap sepenuhnya. Untuk menjadikannya lebih menarik dan unik berbanding penjual lain, anda perlu membuat perubahan pada produk tersebut. Sekurang-kurangnya lakukan kemaskini terhadap kandungan ataupun grafik cover buku.

Sewaktu melakukan promosi nyatakan perubahan yang anda sudah lakukan terhadap produk tersebut. Jangan berdiam diri selepas melakukan kemaskini kerana pelawat tidak dapat membaca fikiran anda dan mereka tidak tahu apa yang anda sudah lakukan. Anda perlu maklumkan kepada mereka supaya mereka tahu berapa banyak usaha yang anda sudah lakukan terhadap produk tersebut.

Tidak salah untuk menjual dalam keadaan asal dan ramai juga penjual mendapat jualan dengan menjual semula produk tersebut dalam keadaan asal. TAPI seelok-eloknya elakkan daripada menjual produk PLR asal dalam bentuk bundle melebihi 30 produk.

Jadilah unik dan terhad.

2. Grafik kurang berkualiti

Produk PLR biasanya disertakan dengan grafik cover. Pemilik asal yang cuma mahukan produk mereka terjual tidak mementingkan rekaan grafik walaupun produk mereka berkualiti.

Apa yang anda perlu buat adalah luangkan sedikit masa untuk tingkatkan kualiti grafik dengan mengupah designer atau jika anda mahir grafik, anda boleh buat sendiri.

Hampir semua pembeli tertarik kepada grafik yang menarik sebelum membuat keputusan untuk membeli. Sekiranya ada dua pilihan produk yang sama tetapi mempunyai grafik yang berbeza, pembeli cenderung untuk membeli produk dengan grafik yang menarik perhatian mereka.

Oleh itu jangan takut untuk membuat sedikit pelaburan.

3. Produk tidak berkualiti

Pemilik asal produk ini biasnaya hanya mahukan duit semata-mata dan tidak menghiraukan kualiti produk yang dihasilkan. Mereka cuma mahukan jualan produk PLR sahaja. Elakkan daripada menjual semula produk ini dalam keadaan asal. Seeloknya selepas membeli, baca kandungannya terlebih dahulu. Pastikan isinya tidak lari dari topik asal dan betul tatabahasanya.

Jika ebook tersebut bermasalah, elakkan daripada menjual semula atau anda boleh lakukan pembaikan sebagaimana sudah dinyatakan dalam point pertama tadi.

4. Berhenti melakukan promosi

Pembeli tidak akan datang sendiri tanpa adanya promosi. Sekiranya promosi pertama tidak berjaya, anda perlu teruskan promosi. Jangan berhenti. Anda perlu konsisten untuk memastikan produk anda terjual.

Gunakan pelbagai medium promosi seperti emel, blog dan laman sosial. Perbaiki iklan anda dan yang paling penting jangan malu untuk menjual..

5. Tidak membina senarai emel

Ini merupakan kesalahan TERBESAR! Anda WAJIB! saya ulang anda WAJIB bina senarai emel sendiri. Sebagai usahawan anda WAJIB simpan database pelanggan. Tidak kiralah anda merupakan usahawan online mahupun usahawan offline. Database pelanggan sangat penting untuk kegunaan masa hadapan.

Ianya bukan hanya untuk suka-suka. Anda boleh gunakan database untuk mengeratkan hubungan. Semakin erat hubungan anda dengan pelanggan semakin tinggi kepercayaan mereka kepada anda. Apabila sudah melepasi fasa kepercayaan, anda boleh mula menjual kepada mereka. Jika produk yang anda jual menepati apa yang mereka mahukan, mereka tidak akan teragak-agak untuk membeli.

Kesimpulannya, anda mampu untuk membuat jualan terhadap produk PLR sekalipun anda cuma mempunyai satu produk sahaja. Sekiranya anda belum mempunyai produk PLR tetapi ingin menjual produk PLR anda boleh dapatkan ebook tersebut menggunakan pautan dibawah..

>> 20 eBook PLR
>> 3 eBook PLR Niche EVERGREEN

[NEWBIE] ebay lubuk USD

[NEWBIE] ebay lubuk USD

Kita sedia tahu matawang USD lebih tinggi daripada RM. Lebih-lebih lagi pada waktu sekarang. Ini jumlah tukaran Ringgit Malysia dan US Dollar yang baru saya semak sebentar tadi.


Nilai untuk 1 USD bersamaan dengan RM4.42 .

Nilai USD yang tinggi memberi tekanan kepada mereka yang menjalankan perniagaan import barangan luar. Tidak hairanlah harga barang pun semakin meningkat kerana bukan semua sumber ada di dalam negara. Ada masanya pengilang perlu mengimport sumber mentah dari luar dan biasanya matawang USD digunakan.

Bagi mereka yang suka-suka membeli hanya untuk kepuasan, mungkin sekarang aktiviti membeli tu dah kurang disebabkan perubahan ini.

Kita sudah tahu berapa nilainya dan inilah masa yang sesuai untuk menceburkan diri dalam bisnes yang memberi keuntungan dalam USD.

Terdapat banyak platform yang ada di internet untuk menjana pendapatan dan ebay salah satu daripada lubuk USD. Dalam blog Lubuk Digital setakat ini ada 3 artikel yang saya terbitkan berkaitan dengan ebay dan ketiga-tiga artikel itu ditulis oleh “ebay player” sendiri. Sungguh memberi inspirasi dan semangat untuk turut serta dalam bisnes ebay.

Bagi mereka yang baru mengenali ebay, ebay bukanlah satu paltform baru malahan sudah lama bertapak dalam industri bisnes internet. Ianya umpama Lelong.my versi luar negara. Sebelum ini ebay banyak dikuasai oleh player antarabangsa dan mereka berjaya mengaut keuntungan sehingga jutaan dolar setiap tahun..Tapi kini sudah ramai player tempatan turut menyelit di dalam kejayaan tersebut.

Saya ada terbaca status rakan di Facebook mengenai cara buat duit di ebay dan saya follow beliau. Nama beliau Imzan Razin . Menurut katanya, beliau bukanlah seorang otai, master mahupun pakar dalam ebay tapi apa yang saya nampak hasil yang beliau tunjukkan sama seperti mereka yang sudah berpengalaman lama dalam ebay.

Maksudnya disini “title” pakar bukanlah segalanya untuk mencapai kejayaan tetapi usaha itu penting untuk mencapai kejayaan seperti seorang pakar.

Beliau ada hasilkan satu ebook asas mengenai ebay khas untuk newbie. Ebook ini adalah berdasarkan kepada pengalaman beliau sendiri. Jika anda berminat untuk buat duit melalui ebay, inilah panduan yang anda perlukan. Sebelum kuasai ebay, lebih baik kuasai asasnya dulu. Klik butang dibawah untuk lebih lanjut.

Kuasai Bisnes Ebay

[NEWBIE] 5 Lesen Produk Digital Yang Anda Wajib Tahu

[NEWBIE] 5 Lesen Produk Digital Yang Anda Wajib Tahu

Sebelum dan selepas membeli produk digital anda perlu mengenal dan memahami lesen yang diberikan kepada anda. Ramai pembeli ebook terutamanya yang masih baru sama sekali tidak mengenali apa yang mereka boleh lakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan dengan produk tersebut.

Selepas membeli, mereka dengan bebas memberikan produk tersebut kepada umum kerana berpendapat produk tersebut sudah menjadi hak milik mereka. Malah, ada yang menjual semula tanpa pengetahuan pemilik asal.

Disini silapnya, mereka menyamakan syarat pembelian produk digital dengan produk fizikal. Ini salah kerana kedua-dua produk ini adalah berbeza sama sekali.

Anda boleh buat apa saja kepada produk fizikal yang sudah dibeli. Anda boleh berikan percuma kepada orang lain, boleh disewakan malah boleh dijual semula. Sebab apa? Sebab sewaktu membuat pembelian, penjual tidak ada kenakan apa-apa syarat untuk tidak boleh berbuat sedemikian.

Oleh itu penting kepada kita untuk memahami lesen pembelian. Dalam artikel kali ini saya akan terangkan secara ringkas kepada anda mengenai lesen untuk produk digital. Produk digital terdiri daripada 5 kategori iaitu UPLR, PLR, MRR, RR, PU .

Lesen UPLR  – Unrestricted Private Label Rights

  1. Produk digital yang anda beli boleh dijual semula dan simpan 100% keuntungan.
  2. Anda berhak untuk melakukan apa saja kepada produk digital tersebut termasuk memberikan lesen PLR, MRR, RR, PU kepada pembeli.
  3. Anda juga dibenarkan untuk memberikan produk ini secara percuma.
  4. Anda boleh mengubah design laman web jualan, ecover, banner dan anda juga dibenarkan untuk menjenamakan semula produk tersebut mengikut citarasa anda.
  5. Anda boleh mengaku produk ini hasil ciptaan anda sendiri.

Lesen PLR – Private Label Rights

  1. Produk digital boleh dijual semula dan anda boleh simpan 100% keuntungan.
  2. Anda berhak untuk melakukan apa saja kepada produk digital tersebut termasuk memberikan lesen MRR, RR, PU kepada pembeli.
  3. Anda juga boleh berikan hak lesen PLR jika anda memenuhi syarat yang telah ditetapkan oleh pemilik asal produk tersebut. Jika tiada syarat ditetapkan, anda boleh jual semula beserta lesen PLR.
  4. Anda tidak dibenarkan untuk memberikan produk ini secara percuma, kecuali memenuhi syarat tertentu yang sudah ditetapkan.
  5. Anda boleh mengubah design laman web jualan, ecover, banner dan anda juga dibenarkan untuk menjenamakan semula produk tersebut mengikut citarasa anda.
  6. Anda boleh mengaku produk ini hasil ciptaan anda sendiri.

Lesen MRR – Master Resell Rights

  1. Jenis lesen ini juga membenarkan anda untuk menjual semula produk digital tersebut dan menyimpan 100% keuntungan. Sebagai pemegang lesen ini, anda hanya boleh menjual produk tersebut beserta lesen RR atau PU sahaja.
  2. Anda tidak dibenarkan mengubah nama produk atau menukar nama penulis atau penerbit asal produk tersebut.
  3. Anda juga dilarang mengubah reka bentuk laman web jualan, ecover dan banner.
  4. Anda cuma boleh beli dan jual semula produk tersebut dalam keadaan asal.

Lesen RR – Resell Rights

  1. Sama seperti lesen jual semula yang lain, anda boleh menjual semula produk ini kepada orang lain dan simpan 100% keuntungan.
  2. Produk dengan lesen RR perlu dijual TANPA memberikan lesen RR kepada pembeli. Jika dibenarkan, anda perlu mematuhi syarat yang telah ditetapkan oleh pemilik produk.
  3. Anda tidak dibenarkan menukar nama produk dan nama pemilik produk tersebut. Tapi anda dibenarkan untuk meletakkan diri anda sebagai penjual bersama.
  4. Pelanggan anda hanya menerima hak kegunaan peribadi sahaja. (Baca lesen PU dibawah)
  5. Anda juga dilarang mengubah laman web jualan, ecover, banner yang datang bersama dengan produk tersebut.

Lesen PU – Personal Use

  1. Ini merupakan lesen untuk pembeli terakhir.
  2. Anda tidak boleh menjual semula produk tersebut.
  3. Produk lesen ini hanya khas untuk digunakan peribadi sahaja.

Mungkin sebelum ini anda masih belum mengenali lesen-lesen lebih jelas tapi sekarang anda sudah tahu. Dan dengan ini, secara tidak langsung anda juga tahu cara yang lebih mudah untuk menjana pendapatan melalui produk digital tanpa perlu menghasilkan sendiri. Iaitu dengan mendapatkan produk yang boleh dijual semula.

Sekiranya anda mempunyai idea untuk menghasilkan produk sendiri tetapi kebuntuan idea, anda boleh cari sumber-sumber dengan lesen UPLR atau PLR untuk dijadikan kandungan dalam produk anda.

Anda boleh cari banyak produk yang boleh dijual semula diluar sana. Malah dalam blog ini juga ada mengumpulkan koleksi produk digital yang boleh dijual semula. Contohnya ebook PLR niche evergreen.

Sebarang pertanyaan atau percanggahan maklumat anda boleh ajukan di ruangan komen. Saya akan cuba untuk memberi maklum balas secepat yang mungkin.

Jika anda rasakan artikel ini menarik, klik ikon share.