Jangan Kejar Pelanggan! TAPI Betulkan Copywriting.

Jangan Kejar Pelanggan! TAPI Betulkan Copywriting.

Setiap hari, semakin ramai dari kalangan kita yang mengambil langkah untuk memulakan perniagaan dalam talian, dengan harapan ianya dapat menjadikan hidup yang lebih baik. Dan setiap hari, semakin ramai dari kalangan kita yang gagal.

Ini mungkin nampak seperti sikap negatif, tetapi itu adalah satu kebenaran. Internet adalah tempat yang bagus untuk menjalankan perniagaan, tetapi mencari kejayaan sebenar adalah umpama mencari jarum dalam jerami maya.

Jadi dimana masalahnya?

Sejujurnya, semakin lama saya melayari web, semakin banyak copywriting yang kurang memuaskan dapat dilihat. Produk ada potensi besar untuk dapat jualan tetapi disebabkan copywriting yang yang kurang memuaskan jualan akan menjadi berkurangan. Jika laman web anda tidak dapat menyampaikan mesej pemasaran dengan cara yang menarik, bermaklumat, dan profesional, anda tidak akan menjual dengan banyak.

Sekiranya anda rasakan cara laman web anda atau bahan pemasaran lain tidak begitu penting, fikir sekali lagi. Apabila anda cuba menjual dalam talian, atau dengan emel, anda cuma bergantung pada perkataan sahaja untuk menjual. Jadi, setiap maklumat penting wajib ada.

Jika anda masuk ke kedai elektronik untuk membeli komputer dan mendapati jurujual tidak membantu, tidak berminat, dan tidak boleh dipercayai, adakah anda akan membeli? Sudah tentu tidak. Perkara yang sama berlaku untuk laman web atau surat jualan anda. Jika seseorang membaca halaman utama anda dan mendapati penulisan anda tidak membantu, membosankan, atau cuma mengarah untuk membayar, mereka tidak akan membeli daripada anda.

Recommend: Copywriting Pro

Pertama, pastikan anda mempunyai CUKUP MAKLUMAT berkenaan dengan produk atau perkhidmatan anda. Sekiranya terdapat kandungan yang tidak mencukupi, pembaca tidak akan mempunyai maklumat yang diperlukan untuk membuat keputusan. Maklumat yang kurang dan tidak lengkap akan menyebabkan prospek meninggalkan anda dengan lebih cepat.

Seterusnya, berhati-hati! Apabila menulis surat jualan atau laman web anda, jangan tergesa-gesa untuk menyiapkannya. Semak ayat dan perkataan yang digunakan. Ramai orang tidak suka menulis, tetapi sekarang kita sedang bercakap mengenai interaksi anda dengan pelanggan. Sebarang kesilapan boleh menjadi penentu antara untung atau rugi.

Ketiga, bersemangat dengan apa yang anda jual! Anda tidak perlu terlalu hype, tetapi anda memerlukan sedikit semangat. Penulisan anda boleh menjadi menarik dan motivasi tanpa kehilangan kredibiliti. Sekiranya anda tidak teruja tentang produk anda, kenapa perlu orang lain teruja?

Ini hanyalah asas, tetapi ingat: cara surat jualan atau laman web anda ditulis boleh memberi peluang anda untuk berjaya. Sekiranya anda mempunyai masa yang sukar untuk mencari perkataan yang tepat, tidak boleh mengeja dengan betul, atau memerlukan sedikit bantuan, jangan takut melaburkan sedikit wang untuk mengupah penulis atau membeli panduan berkaitan copywriting.

Sekiranya anda benar-benar ingin meningkatkan jualan dengan teknik copywriting yang betul anda boleh cuba aplikasikan teknik copywriting pro. Klik sini untuk dapatkan maklumat lanjut.

Tip Newbie Affiliate

Tip Newbie Affiliate

Buat duit melalui affiliate bukan lagi satu rahsia.  Kini ianya menjadi salah satu pilihan newbie untuk buat duit tambahan secara online tanpa modal.

Bagi membantu anda yang mahu menceburi perniagaan affiliate, Lubuk Digital sertakan beberapa tip untuk anda jadikan panduan.

Pemasaran affiliate bukan menjanjikan duit mudah.

Secara teorinya memang mudah.

Daftar affiliate percuma > dapatkan link affiliate > promosi > dapat komisyen

Realitinya anda perlu lebih fokus kepada PROMOSI kerana ianya perkara yang paling penting. Menyertai sebarang affiliate tanpa menyedari yang anda akan terlibat dalam promosi akan menjadikan affiliate ini sangat susah. Terutamanya kepada newbie. Anda perlu sedar akan perkara ini. Tiada jalan mudah untuk berjaya dalam perniagaan affiliate. Jadi, jika anda ingin berjaya, anda perlu bersedia untuk berusaha dengan bersungguh – sungguh untuk mendapatkan ilmu dalam affiliate.

Anda mungkin berminat dengan Video Rahsia Income Affiliate Power

Jangan terlalu tamak dan mempromosi beberapa produk serentak.

Kesalahan yang sering kali dilakukan oleh newbie affiliate adalah mendaftar terlalu banyak program affiliate dan mempromosikan kesemuanya dalam satu masa. Keterujaan itu membawa kepada perasaan tamak untuk mendapat duit mudah dengan lebih cepat.

Ianya salah. Sebagai newbie anda patut lebih fokus kepada satu produk pada satu masa. Siapkan kempen promosi satu persatu.

Jangan langkaui proses pembelajaran.

Untuk menjadi seorang affiliate yang berjaya anda perlu ada ilmu. Jangan ambil ringan bahawa affiliate ini mudah dan boleh buat sambil lewa. Tanpa ilmu anda tidak akan dapat bertahan lama dalam perniagaan ini. Setiap program yang anda sertai bekemungkinan besar akan mengalami kegagalan. Jangan takut untuk laburkan wang dan masa bagi proses pembelajaran. Jangan pula berlagak sombong dan terus mengalah apabila gagal dalam affiliate.  Teruskan usaha.

Recommend: Video Rahsia Income Affiliate Power

Sentiasa menjadi unik

Jika ingin berjaya, anda jangan meniru teknik orang lain bulat – bulat. Gunakan teknik yang dipelajari untuk menjadikan anda unik. Jika anda meniru orang lain, agak sukar untuk bersiang dengan orang lain yang menggunakan teknik yang sama. Dua kereta yang mempunyai kelajuan yang sama berlumba di jalan raya yang lurus, siapa yang bermula dahulu, dialah yang akan menang. Begitu juga dengan aktiviti meniru di mana mereka yang memulakan dahulu teknik tersebut, pasti akan mengatasi anda.

Cara terbaik untuk meniru cara pakar adalah dengan memahami konsep pemasaran mereka. Dari pemahaman ini, anda boleh wujudkan teknik anda sendiri. Seperti ketika sedang menjawab soalan peperiksaan, semua orang menjawab soalan dengan menggunakan ayat mereka sendiri yang berdasarkan konsep yang sama.

Bersabar untuk berjaya.

Jika anda tidak bersabar, kegagalan pasti akan menjelma. Jika anda bersabar, kejayaan akan datang pada anda tidak kira cepat atau lambat. Bersabar adalah cara untuk memastikan anda terus berusaha. ini kerana, proses pembelajaran untuk jadi kaya adalah sukar dan sangat rumit. Ada orang gagal sebanyak 1000 kali sebelum mereka berjaya. Ada orang gagal sekali dan terus berjaya. Ia bergantung pada rezeki, nasib dan usaha anda.

Kita tidak tahu di mana rezeki kita, jadi kita perlu sentiasa terus mencuba. Jangan sesekali berhenti jika anda gagal.

Simpan duit anda.

Jangan terlalu boros berbelanja ketika ingin mempelajari cara pemasaran. Ada di kalangan newbie affiliate terlalu boros membeli produk – produk berkaitan buat duit secara online. Di mana akhirnya, mereka menjadi ketagih untuk membeli tanpa melakukan sebarang tindakan. Jimat wang anda. Sebelum membeli sesuatau produk pastikan anda sudah menyiasat kadar kualiti yang ada produk tersebut. Selepas itu lakukan tindakan seperti yang diajar dalam panduan yang sudah dibeli.

Belajar berdisiplin.

Setiap usaha untuk berubah perlukan disiplin. Banyakkan bertindak daripada membaca. Ilmu tanpa tindakan tidak akan membawa anda kemana-mana. Sentiasa disiplin dan konsisten untuk meningkatkan lagi kualiti kerja dan teknik pemasaran anda.

Jangan berhenti bekerja jika anda tidak lagi stabil.

Bekerja makan gaji menghasilkan pendapatan tetap setiap bulan. Sekiranya perniagaan anda masih belum stabil, jangan bertindak untuk berhenti kerja. Sekiranya perniagaan anda gagal, sekurang-kurangnya anda masih mempunyai sumber pendapatan lain.

Close Sale Whatsapp – isi kandungan buku berbayar!

Close Sale Whatsapp – isi kandungan buku berbayar!

Close Sale Whatsapp

AWAS! Artikel ini mendedahkan kandungan sebenar daripada buku berbayar. Pendedahan ini hanyalah untuk tujuan review dan hanya beberapa maklumat tertentu sahaja akan didedahkan. Sekiranya anda inginkan maklumat yang lebih lengkap anda boleh terus dapatkan di laman jualan rasmi. closesalewhatsapp.com

Selepas menghabiskan buku Close Sale Whatsapp rasanya tidak cukup untuk Lubuk Digital huraikan semuanya dalam satu artikel. Terlalu banyak maklumat penting yang wajib anda sendiri baca dan fahami. Diharapkan sedikit maklumat ini dapat memberi keputusan kepada anda untuk membuat tindakan segera. Sekiranya terlambat, pesaing anda mungkin akan dapat close sale prospek targeted anda.

Sebelum diteruskan dengan kandungan buku, anda boleh muat turun ebook “9 Kesalahan Close Sale Whatsapp” secara percuma.

BUKU CLOSESALE WHATSAPP

Pertama sekali apa yang perlu anda buat adalah “betulkan mindset“.

YA, mindset memainkan peranan yang penting. Betulkan mindset untuk membantu menyelesaikan masalah prospek. Mereka membeli bukan kerana suka-suka tetapi mereka membeli untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi. Jadi, anda perlu tunjukkan kepada mereka bahawa anda betul-betul ingin membantu bukan menjual semata-mata.

Dalam buku Close Sale Whatsapp ada menerangkan 3 aliran yang betul untuk melakukan close sale.

1. STRANGER
Prospek yang bertanya tidak mengenali anda dan anda pun belum lagi mengenali mereka.

2. FRIEND
Jadikan mereka selesa berkomunikasi dengan anda dan tidak menganggap anda sebagai orang asing. Layan mereka seperti kawan yang anda kenal.

3. CUSTOMER
Apabila mereka sudah selesa dengan anda, mudah untuk anda buat mereka percaya pada anda dan juga produk terutamanya. Seterusnya menjadi pembeli.

Secara asasnya, seseorang itu mula membuat keputusan membeli apabila mereka sudah mula PERCAYA.

1. Percaya kepada produk – kerana produk boleh selesaikan masalah.
2. Percaya kepada seller – kerana seller jujur dalam menjual.

Selain daripada “PERCAYA”, ada 6 lagi faktor yang boleh membuatkan prosepk membeli yang anda perlu baca sendiri dari buku Close Sale Whatsapp.

BUKU 50 TIPS CLOSE SALE WHATSAPP

Tahukah anda, tidak semua selesa dengan gaya bahasa yang kita gunakan. Dalam tips pertama akan didedahkan dengan gaya bahasa yang betul untuk berkomunikasi dengan prospek.

Tips 1 – Customer Daily Vocab (CDV)

Guna bahasa harian yang prospek selalu guna untuk bercakap setiap hari. Ini adalah bertujuan untuk membina persamaan antara kita dengan prospek.

Kata ganti nama
Pastikan anda mengunakan panggilan yang betul dalam setiap situasi. Ada sesetengah dari kalangan prospek sangat sensitif mengenai panggilan.

‘cik’,’sis’,’dear’,’puan’,’akak’.

Bahasa rojak (Bm + Bi)
Bahasa rojak biasanya sesuai untuk pelanggan yang beradadi lokasi bandar dan sekitar bandar. Bersesuaian dengan pekerjaan, taraf pendidikan dan gaya hidup mereka.

Ada 49 lagi tips power yang boleh anda guna. Kesemuanya akan di dedahkan dalam buku 50 Tips Close Sale Whatsapp.

BUKU 30 IDEA FOLLOW UP WHATSAPP

Follow up adalah antara penyumbang terbesar untuk mendapatkan jualan. Ianya penting untuk mengingatkan mereka mengenai anda dan produk yang anda jual.

Siapa yang perlu kita follow up?
1. Prospek
2. Pelanggan

Dalam buku ini ada menerangkan situasi-situasi yang sering penjual hadapi dan bagaimana cara untuk mengatasinya. Ada 30 idea follow up yang boleh anda gunakan.

Berbekalkan idea tersebut anda boleh gunakan kreativiti untuk mengolah skrip yang dikongsikan mengikut kesesuaian produk anda. Melalui fasa “try & adjust” anda akan dapat jadikan skrip tersebut lebih mantap dan “up to date” dari masa ke semasa.

Skrip follow up yang dikongsikan dalam buku ini sesuai untuk 5 check point dibawah. Ini adalah untuk memastikan prospek kembali aktif berhubung dengan anda.

5 Check Point Prospek Berhenti Chatting :
1. Selepas Tahu Info Produk.
2. Selepas Tahu Harga.
3. Selepas Dapat No. Akaun.
4. Selepas Bagi Alasan.
5. Selepas Bagi Details Postage.

Ini pula contoh LIVE ayat yang digunakan oleh pembeli buku.

Ingat, sales yang terbesar bukannya datang daripada close sale pada hari pertama prospek whatsapp anda. Tapi sales yang terbesar adalah pada hari anda follow up prospek berkenaan.

Ini pengalaman daripada pembeli buku Close Sale Whatsapp 2017







Anda pun boleh menjadi seperti mereka. Langkah pertama pertama anda adalah dengan mendapatkan buku ini dan yang kedua, lakukan tindakan.

Selepas membuat pembelian, ini yang anda akan dapat nanti.

3 NASKAH BUKU FIZIKAL

(1) Buku Close Sale Whatsapp :
– 110 muka surat.
– 39 Topik Close Sale + 3 Topik Bonus.
– Membincangkan tentang proses close sale bermula dari awal hingga akhir.
– Bermula dengan ‘apa itu close sale?’ sehingga ‘parcel dah pos – whats next?’
– Content dari sekecil-kecil proses hingga sebesar-besar proses.
– Pasti muntah pembaca buku ini hadam ilmu close sale whatsapp.

(2) Buku 50 Tips Close Sale Whatsapp :
– 62 muka surat.
– Perkongsian 50 Tips Close Sale yang mantap.
– Content berbeza dengan Buku utama diatas.
– Pasti pembaca tidak kering idea untuk close prospek yang banyak ragam.

(3) Buku 30 Idea Follow Up Whatsapp :
– 34 muka surat.
– Perkongsian 30 Tips Follow Up prospek.
– Content khas membincangkan tentang follow up.
– Kini peniaga online boleh follow up bila-bila masa sahaja, hanya copy + paste skrip yang disediakan.

5 EBOOK BONUS

4 EBOOK SUPER BONUS

InshaAllah, tindakan yang cepat dapat memberi hasil yang cepat.

Download produk berbayar secara percuma?

Download produk berbayar secara percuma?

Anda pun boleh jadi hacker dengan kod mudah.

“wow..betul ke boleh jadi hacker? rasa seronok pula bila dengar orang cakap macam tu. saya hacker? senanglah nak buat duit kalau macam ni..”

Hacker yang dimaksudkan bukanlah dengan cara mengambil kesempatan ke atas kelemahan sistem. Dan apa yang akan ditunjukkan bukanlah dalam kategori hacker tahap tinggi tetapi tahap terendah yang masih lagi boleh dikawal.

Hacker Level 0, masih jauh lagi nak masuk level 1

Artikel ini TIDAK mengajar anda untuk mengakses halaman yang mempunyai keselamatan yang tinggi. TIDAK ada kod yang panjang berjela, hanya menggunakan kod yang mudah saja.

Sebagai pemilik produk,  tidak ada yang mahu produk yang sepatutnya berbayar dapat dimuat turun oleh sesiapa saja tanpa bayaran. Lebih-lebih lagi ianya dapat diaksess dengan mudah menggunakan google.

Dengan trik dan kod ringkas, link download anda boleh terdedah dengan mudah. Kebiasaanya teknik ini digunakan untuk mencari tajuk tertentu dalam satu domain tetapi jika salah guna, sesiapa sahaja dapat mengaksess ruangan download produk berbayar anda.

Dalam artikel ini Lubuk Digital akan kongsikan bersama dengan anda bagaimana cara untuk mendapatkan aksess download produk berbayar secara percuma.

AMARAN! Ini adalah untuk tujuan pembelajaran dan meningkatkan keselamatan sahaja. Lubuk digital sama sekali tidak akan bertanggungjawab diatas penyalahgunaan maklumat ini.

Sebelum itu, kami akan tunjukkan kod ringkas yang akan digunakan dalam pencarian.

site:” url target website
intitle:” tajuk post/page
intext:” mencari perkataan yang sama dalam website
filetype:” format fail yang dicari
inurl:” dalam url ada perkataan yang dicari

Tak faham macam mana nak guna kod ni?

Jangan risau, teruskan bacaan. Kami akan tunjukkan caranya.

Pertama sekali buka browser anda. Google Chrome akan digunakan dalam contoh.

Kemudian taip “site:namawebsite.com“. url “namawebsite.com” tukarkan kepada url website sebenar. “site:” digunakan untuk mencari semua halaman di dalam url yang sudah kita target.

Semua halaman yang berjaya di index google akan dipaparkan. Kalau ada banyak, banyaklah yang keluar. Kalau sikit, sikitlah keluar. Dalam contoh, cuma ada 2 halaman yang keluar. TemplateSegera.com ada banyak halaman tapi google cuma berjaya index 2 saja. Cara nak elakkan google daripada index halaman yang tidak sepatutnya seperti halaman download yang sebenar akan ditunjukkan kemudian.

Dibawah ini pula untuk carian yang lebih teliti. Gabungan daripada 2 kod carian iaitu “site:” dan “inurl:” Dalam gambar contoh ada perkataan tambahan “inurl:download“. Semua url yang ada perkataan “download” dipaparkan. Url yang tidak ada perkataan “download” tidak akan dipaparkan.

Gambar dibawah sama seperti diatas cuma kod carian yang berbeza. Kod carian yang digunakan adalah “site:” dan “intext:“. Penggunaan kod “site:” sudah ditunjukkan tadi manakala “intext:” pula digunakan untuk mencari text yang digunakan di dalam artikel atau surat jualan. Sebagai contoh, intext yang digunakan adalah “download percuma“. Semua halaman yang mempunyai perkataan download dan percuma akan dipaparkan.

Untuk membuat carian yang lebih terperinci dan terus kepada target, anda boleh gabungkan lebih daripada 2 kod carian. Sebagai contoh, gabungkan kod “site:“, “intext:” dan “filetype:“. Kod “filetype:” digunakan untuk mencari halaman dengan format fail tertentu. Hasil carian akan menjadi lebih kecil dan lebih tergeted.

[spp_spv_hide]

Dalam contoh ada ditunjukkan format fail yang dicari adalah “html“. Semua halaman yang mempunyai teks “download” dan “percuma” serta format fail “html” akan dipaparkan.

Selain daripada html, anda juga boleh gunakan format fail yang lain seperti php. Perlu diingatkan, hanya halaman yang sudah di index google sahaja dapat dipaparkan. Halaman yang tidak di index tidak akan dipaparkan.

Dibawah adalah contoh untuk kod “intitle“. Kod ini digunakan untuk mencari halaman yang mempunyai perkataan “template” di dalam tajuk. Jika tidak ada perkataan yang dicari ditemui di dalam tajuk anda akan lihat paparan seperti dibawah.

Anda boleh membuat carian hanya dengan menggunakan satu kod sahaja iaitu “site:” atau dengan gabungan beberapa kod untuk pencarian yang lebih terperinci.

Cara untuk mendapatkan halaman rahsia secara percuma sudah didedahkan. Anda boleh mula semak web jualan sekarang. Jika ada halaman rahsia yang tidak sepatutnya didedahkan keluar di google anda tidak perlu risau. Terdedahnya cara ini bukan bermaksud produk digital anda boleh terus diceroboh. Masalah keselamatan ini dapat diselesaikan dengan mudah.

Halang penceroboh sekarang!

Ada 2 cara yang boleh digunakan iaitu cara manual dan cara automatik dengan menggunakan plugin.

Jika anda menggunakan halaman minisite statik, gunakan kod ini dan masukkan di halaman download atau mana-mana halaman yang anda tidak mahu dedahkan kepada umum.

WEBSITE/MINISITE STATIK

<META NAME=”robots” CONTENT=”noindex,nofollow”>

Masukkan kod ini secara manual selepas <head> atau sebelum </head>

Fungsi kod ini adalah untuk mengelakkan daripada google untuk index halaman dan kandungan yang ditulis. Cara bergambar boleh rujuk dibawah.

Masukkan halaman yang anda ingin sembunyikan ke dalam web editor. Dalam contoh guna prisian Dreamweaver. Selain daripada Dreamweaver boleh juga guna perisian Kompozer. Download perisian kompozer sicara percuma di http://www.kompozer.net/download.php

Salin kod tadi kemudian masukkan selepas <head>

Setelah selesai, simpan fail tersebut dengan nama yang baru dan terus upload ke dalam hosting.

Anda perlu simpan dan upload fail baru dan buang fail yang lama. Ini kerana fail lama sudah di index oleh google. Sekiranya anda tidakmahu membuang halaman yang lama, anda boleh manipulasi halaman tersebut untuk mengumpul senarai emel(seperti halaman templatesegera.com) atau masukkan iklan affiliate.

WEBSITE WORDPRESS

Cara automatik boleh digunakan untuk platform wordpress. Sistem ini akan bantu anda untuk masukkan kod tadi secara automatik untuk kesemua halaman yang anda mahukan.

Caranya..

Login ke dalam website anda kemudian terus pergi ke bahagian plugin. Klik pada “Add New“.

Cari plugin “Yoast SEO” kemudian klik “Install Now“.

Selepas plugin diaktifkan, pergi ke halaman yang anda ingin sembunyikan dan klik “Edit“.

Tukar permalik kepada yang baru kerana yang lama sudah di index oleh google.

Skroll ke bawah sehingga nampak “Yoast SEO“. Ikut gambar dibawah.

Setelah selesai klik butang “Update“.

Itu saja. Mudah bukan? Anda boleh buat perkara yang sama untuk halaman yang lain.

Sekarang inshaAllah halaman download anda selamat.

Sekali lagi makluman untuk anda, cara ini selamat digunakan untuk mengelakkan halaman rahsia daripada di index oleh google. Hanya mereka yang mempunyai pautan url penuh saja dapat aksess ke ruangan tersebut.

Kalau buat testing kepada website orang lain dan dapat aksess percuma, jangan ambil kesempatan. Maklumkan kepada owner dan share artikel ini kepada mereka untuk tindakan. Ada sebarang soalan boleh ajukan di ruangan komen dan share jika rasakan maklumat ini memberi manfaat.

[/spp_spv_hide]

10 Langkah Untuk Menjadi Seorang Blogger Berjaya.

10 Langkah Untuk Menjadi Seorang Blogger Berjaya.

Ini buat mereka yang bercita-cita tinggi dalam dunia blogging, ingin menjadi seorang blogger yang berjaya, dan ingin melihat diri sebagai seorang blogger yang disegani. Tak kira anda seorang blogger lama mahupun baru, boleh ikut tips blogging ini.

Tips dan petua yang akan saya kongsikan ini, adalah merupakan tips yang diberikan oleh salah seorang blogger yang antara paling berjaya di Amerika, dan mungkin juga di dunia. Beliau ialah Reality Steve. Saya ambil serba ringkas dari pendedahan menerusi blognya di sini – klik sini.
10 Langkah Perlu Diikuti Untuk Menjadi Seorang Blogger Berjaya
Jadi apakah 10 langkah untuk berjaya sebagai blogger? Hmm … saya pun dok telek-telek satu-persatu ni … oh ya, link asal adalah berbahasa inggeris, kalau saya silap terjemah, harap anda cari google translate untuk terjemah balik … ok .. 🙂
1. Bermula Dari Bawah – Bermula Dari Sedikit
Buat permulaan, Reality Steve memulakan blognya sebagai satu hobi yang kemudiannya mewarkan kepada rakan-rakan dan teman terdekat melalui email. Menerusi email, ramai yang menyukai penulisan beliau, lalu kawan-kawannya ini mula forward email kepada rakan-rakan lain.
2. Cari Tema Atau Tajuk Yang Boleh Mendapat Perhatian
Kini, blogger memang banyak, tumbuh bagai cendawan, dan Malaysia antara negara yang mempunyai ramai orang yang mempunyai blog. Dan masing-masing bercerita macam-macam perkara, dan hampir semua tajuk atau topik dalam blog … telahpun ada. Namun pasti ada sesuatu yang boleh dijadikan satu topik atau tajuk unik untuk blog anda.
3. Tumpukan Kepada Niche Pembaca/Pengunjung Blog
Apabila kita mencari serta mendapat satu tema atau tajuk tertentu bagi blog kita, kita secara tak langsung menarik pembaca tersendiri – atau yang hanya mencari tema dan tajuk tersebut, ini dikatakan blog yang mempunyai niche, yang tumpu pada satu2 tajuk atau topik. Contohnya blog keagamaan atau keluarga. Namun, masalah timbul bila dah ramai buat tema yang serupa contohnya hiburan.
4. Jadikan Blog Anda Sebagai Satu Sumber
Blog yang tumpukan pada sesuatu, mesti nampak unik dan mesti nampak ia blog yang boleh dipercayai. Apa yang dilakukan oleh Reality Steve adalah apabila ia meletakkan satu tajuk di blognya, ia tumpukan pada satu-satu topik yang lebih spesifik dari sekadar membuat review sahaja.Jika anda ingin blog anda tampak blog hiburan yang punyai niche sendiri, anda boleh cuba buat blog anda merupakan blog hiburan yang hanya menceritakan mengenai muzik independent sahaja. Semua entri dok tumpukan benda tu yang akhirnya menunjukkan anda pakar mengenainya, lalu ia dijadikan satu sumber rujukan.
5. Kena Teliti Serta Boleh Dipercayai
Blog anda perlu ada rujukan dan perlu mengetahui secara mendalam apa yang anda ceritakan di dalam blog. Ketelitian begini menjadikan entri itu boleh dipercayai, dan menjadikan ia satu blog yang nampak bukan tangkap muat tetapi profesional. Bila mendalam ataupun teliti, tak semestinya entri itu perlu panjang berjela-jela.
6. Letakkan Sumber Dalam Entri
Antara blog-blog yang mendapat perhatian dan menjadi satu persinggahan tetap ialah bagaimana blog-blog itu membina kredibiliti entrinya, iaitu menyatakan sumber yang dirujuk. Selain itu, ia boleh saling kait antara satu blog dengan satu blog yang lain, dan antara satu sumber dengan sumber yang lain.
7. Blog Punyai Rekod Yang Baik
Adalah penting supaya blog tidak menyiarkan sesuatu yang tidak pasti. Elakkan menyebarkan sesuatu yang belum dalam kepastian, atau dengan kata lain boleh dianggap sebagai fitnah. Cuba berikan sumber yang boleh dipercayai, jika membuat entri yang melibatkan sesuatu fakta atau cerita. Apabila tersilap fakta, perlu cepat2 mohon maaf agar pembaca tidak hilang kepercayaan kepada blog anda.
8. Gunakan Media Sosial
Media Sosial seperti Facebook adalah langkah terbaik untuk promosi blog anda. Gunakan sebaiknya dengan kewajaran.
9. Bahan Fizikal Dalam Blog Boleh Menarik Perhatian Ramai
Sukar saya ulas ni, tetapi lebih kurang macam ni … apabila anda seorang pengguna Maxis ataupun Celcom, anda dok cerita betapa anda puas hati ataupun tak suka hati dengan perkhidmatan mereka di dalam blog. Ia pasti akan menarik perhatian mereka, dan mungkin … walaupun anda dok kutuk perkhidmatan mereka, akan ada sesuatu ditawarkan oleh mereka untuk memperbaiki keadaan. Ini menunjukkan bahawa entiti fizikal dalam entri anda boleh dalam masa yang sama buat blog anda didengari, dibaca dan mungkin … memberi satu pulangan lumayan buat anda.
10. Banyakkan Bersabar
Ini harus ada jika anda ingin menjadi seorang blogger berjaya. Bukan mudah untuk dikenali ramai. Bukan mudah untuk jadi dihormati kawan dan lawan dalam dunia blog, melainkan anda punyai kekuatan teguh, misi yang jelas serta kesabaran yang kuat. Reality Steve sendiri dah berblog selama 13 tahun!!
10. Banyakkan Bersabar
Sumber: WebProNews
Artikel BM dari: www.hasrulhassan.com