Statistik pendapatan ebay seller Malaysia – Part 1

Statistik pendapatan ebay seller Malaysia – Part 1

Assalamualaikum.
Tak lain tak bukan..mesin duit yang saya maksudkan tu adalah EBAY! Artikel pertama ni saya nak dedahkan kepada anda beberapa orang seller yang dari Malaysia seperti yang telah saya bagitahu kepada anda sebelum ini di emel. Iaitu terdapat ramai peniaga online di Malaysia ini yang telah buat duit online secara senyap-senyap. Dan jumlah transaksi setiap bulan jualan mereka bukanlah sikit. Ianyanya adalah jumlah antara 4 angka sehingga 7 angka setiap bulan.
Mari kita lihat beberapa traksaksi jualan ebay seller dari Malaysia ni.
  1. ebay ID : ohbuybuybuy
Jualan sebulan sebanyak USD 598,804.87 bersamaan dengan RM2,463,758.90!! Anda bayangkan jika keuntungan bersih setelah ditolak segala kos katakan kita ambil paling rendah 15% sahaja, untung BERSIH sebanyak RM369,563.84 sebulan!!
2. Ebay ID : eawakening
Jualan bulanan sebanyak USD231,207.29 iaitu bersamaan dengan RM951,294.63. Nilai traksaksi jualan yang mencecah 1 juta!!. jika untung bersih kita ambil 15% sahaja dah menjadi RM142,694.19 sebulan!!!
3. Ebay ID : e-vipcom
Contoh ketiga ebay seller dari Malaysia adalah e-vipcom. Transaksi jualan terkini selama sebulan adalah sebanyak USD61,139.68 bersamaan dengan RM251,557.16. kita ambil untung bersih sebanyak 15% bersamaan dengan RM37,736.57 sebulan!!

ini yang saya katakan sebenarnya masih ramai lagi seller-seller di Malaysia ni yang diam-diam duduk kat rumah buat duit banyak-banyak tanpa pengetahuan ramai orang. mereka ini tak popular seperti pekerja lawyer, Doctor, Engineer dan sebagainya. tapi hidup mereka tak melampau kalau saya katakan sangat mewah!

ok.ok.. saya taknak momokkan anda dengan duit yang juta-juta dan cakap gebang gebang yang indah indah belaka jer…
tujuan saya buat artikel ini adalah untuk berikan pendedahan kepada anda bahawa peluang berniaga di ebay ini sangat luas.dan ianya masih relevan lagi sampai bila-bila selagi ebay masih ada. ebay juga anda tak perlu buat marketing. ebay yang akan buatkan marketing untuk anda. just listing tinggal sambil tu boleh tido or makan kacang sambil tengok movie peluk bini dengan senang hati..
so sekarang so what??
kita kena pelan-pelan main ebay la bro.. start small end big.takde bisnes yang boleh di cipta dalam satu malam. anda perlukan komitmen dan fokus yang tinggi. buat sampai jadi. tapi macam mana nak start? akan datang saya akan kongsikan artikel tools yang perlu anda ada.
sebelum tu mari lihat sedikit statistik di bawah. Untuk bukak minda anda sikit. Seller dari Malaysia dan anda mungkin tak terfikir bekas aiskrim malaysia boleh dijual di ebay juga!
harga bukan murah dia jual bai! USD 14.80 or bersamaan dengan RM60!!! modal satu beg aiskrim malaysia ni baru la berapa ringgit jer.. and.. dia bukan dah jual 1 beg je bai! dah 18 beg plastik mamat ni jual!!. haa..ketika dia dah jual 18 beg plastik aiskrim anda waktu tu mungkin masih tak tau lagi sebenarnya benda macam ni pn ada sambutan kat market luar negara sana…
ok Done!. esok lusa kita sambung crita lagi macam mana nak start . kita mula dengan nak jual barang apa.
10 Langkah Untuk Menjadi Seorang Blogger Berjaya.

10 Langkah Untuk Menjadi Seorang Blogger Berjaya.

Ini buat mereka yang bercita-cita tinggi dalam dunia blogging, ingin menjadi seorang blogger yang berjaya, dan ingin melihat diri sebagai seorang blogger yang disegani. Tak kira anda seorang blogger lama mahupun baru, boleh ikut tips blogging ini.

Tips dan petua yang akan saya kongsikan ini, adalah merupakan tips yang diberikan oleh salah seorang blogger yang antara paling berjaya di Amerika, dan mungkin juga di dunia. Beliau ialah Reality Steve. Saya ambil serba ringkas dari pendedahan menerusi blognya di sini – klik sini.
10 Langkah Perlu Diikuti Untuk Menjadi Seorang Blogger Berjaya
Jadi apakah 10 langkah untuk berjaya sebagai blogger? Hmm … saya pun dok telek-telek satu-persatu ni … oh ya, link asal adalah berbahasa inggeris, kalau saya silap terjemah, harap anda cari google translate untuk terjemah balik … ok .. 🙂
1. Bermula Dari Bawah – Bermula Dari Sedikit
Buat permulaan, Reality Steve memulakan blognya sebagai satu hobi yang kemudiannya mewarkan kepada rakan-rakan dan teman terdekat melalui email. Menerusi email, ramai yang menyukai penulisan beliau, lalu kawan-kawannya ini mula forward email kepada rakan-rakan lain.
2. Cari Tema Atau Tajuk Yang Boleh Mendapat Perhatian
Kini, blogger memang banyak, tumbuh bagai cendawan, dan Malaysia antara negara yang mempunyai ramai orang yang mempunyai blog. Dan masing-masing bercerita macam-macam perkara, dan hampir semua tajuk atau topik dalam blog … telahpun ada. Namun pasti ada sesuatu yang boleh dijadikan satu topik atau tajuk unik untuk blog anda.
3. Tumpukan Kepada Niche Pembaca/Pengunjung Blog
Apabila kita mencari serta mendapat satu tema atau tajuk tertentu bagi blog kita, kita secara tak langsung menarik pembaca tersendiri – atau yang hanya mencari tema dan tajuk tersebut, ini dikatakan blog yang mempunyai niche, yang tumpu pada satu2 tajuk atau topik. Contohnya blog keagamaan atau keluarga. Namun, masalah timbul bila dah ramai buat tema yang serupa contohnya hiburan.
4. Jadikan Blog Anda Sebagai Satu Sumber
Blog yang tumpukan pada sesuatu, mesti nampak unik dan mesti nampak ia blog yang boleh dipercayai. Apa yang dilakukan oleh Reality Steve adalah apabila ia meletakkan satu tajuk di blognya, ia tumpukan pada satu-satu topik yang lebih spesifik dari sekadar membuat review sahaja.Jika anda ingin blog anda tampak blog hiburan yang punyai niche sendiri, anda boleh cuba buat blog anda merupakan blog hiburan yang hanya menceritakan mengenai muzik independent sahaja. Semua entri dok tumpukan benda tu yang akhirnya menunjukkan anda pakar mengenainya, lalu ia dijadikan satu sumber rujukan.
5. Kena Teliti Serta Boleh Dipercayai
Blog anda perlu ada rujukan dan perlu mengetahui secara mendalam apa yang anda ceritakan di dalam blog. Ketelitian begini menjadikan entri itu boleh dipercayai, dan menjadikan ia satu blog yang nampak bukan tangkap muat tetapi profesional. Bila mendalam ataupun teliti, tak semestinya entri itu perlu panjang berjela-jela.
6. Letakkan Sumber Dalam Entri
Antara blog-blog yang mendapat perhatian dan menjadi satu persinggahan tetap ialah bagaimana blog-blog itu membina kredibiliti entrinya, iaitu menyatakan sumber yang dirujuk. Selain itu, ia boleh saling kait antara satu blog dengan satu blog yang lain, dan antara satu sumber dengan sumber yang lain.
7. Blog Punyai Rekod Yang Baik
Adalah penting supaya blog tidak menyiarkan sesuatu yang tidak pasti. Elakkan menyebarkan sesuatu yang belum dalam kepastian, atau dengan kata lain boleh dianggap sebagai fitnah. Cuba berikan sumber yang boleh dipercayai, jika membuat entri yang melibatkan sesuatu fakta atau cerita. Apabila tersilap fakta, perlu cepat2 mohon maaf agar pembaca tidak hilang kepercayaan kepada blog anda.
8. Gunakan Media Sosial
Media Sosial seperti Facebook adalah langkah terbaik untuk promosi blog anda. Gunakan sebaiknya dengan kewajaran.
9. Bahan Fizikal Dalam Blog Boleh Menarik Perhatian Ramai
Sukar saya ulas ni, tetapi lebih kurang macam ni … apabila anda seorang pengguna Maxis ataupun Celcom, anda dok cerita betapa anda puas hati ataupun tak suka hati dengan perkhidmatan mereka di dalam blog. Ia pasti akan menarik perhatian mereka, dan mungkin … walaupun anda dok kutuk perkhidmatan mereka, akan ada sesuatu ditawarkan oleh mereka untuk memperbaiki keadaan. Ini menunjukkan bahawa entiti fizikal dalam entri anda boleh dalam masa yang sama buat blog anda didengari, dibaca dan mungkin … memberi satu pulangan lumayan buat anda.
10. Banyakkan Bersabar
Ini harus ada jika anda ingin menjadi seorang blogger berjaya. Bukan mudah untuk dikenali ramai. Bukan mudah untuk jadi dihormati kawan dan lawan dalam dunia blog, melainkan anda punyai kekuatan teguh, misi yang jelas serta kesabaran yang kuat. Reality Steve sendiri dah berblog selama 13 tahun!!
10. Banyakkan Bersabar
Sumber: WebProNews
Artikel BM dari: www.hasrulhassan.com
Pesan Cendol Online, Terus Sampai Depan Rumah

Pesan Cendol Online, Terus Sampai Depan Rumah

Kita biasa lihat cendol akan dijual menggunakan lori ataupun di gerai makan dan pasti ia menjadi tumpuan orang ramai untuk membasahkan tekak pada waktu matahari sedang terik memancar.

Atas kemajuan teknologi dan idea generasi muda, seorang pemuda daripada Kampung Warisan Inanam, Kota Kinabalu, Sabah telah memulakan perniagaan cendol secara online dan pesanan akan terus dihantar ke lokasi pelanggan.

Mohd Raffe Juslee, 28, mendapat idea menjalankan perniagaan ini setelah menyedari ramai orang gemar meminum cendol tetapi dalam masa yang sama sukar untuk keluar membelinya atas kekangan tertentu, selain dia sendiri gemar meminum cendol sejak daripada kecil.

Pemuda yang berkelulusan Ijazah Pentadbiran Perniagaan daripada Open University Malaysia (OUM) memulakan perniagaan dengan menawarkan pelbagai perisa cendol seperti cendol jagung, ros, santan, susu, kacang merah, cafe latte, buah-buahan dan madu.

Cendol yang dijual Mohd Raffe ini menggunakan nama Cendolicious bagi mengambarkan kesedapan dan kesegaran produk jualannya selain nama itu mudah diingati oleh orang ramai.

Mohd Raffe turut memberitau kepada BH Plus, resepi yang digunakannya adala resepi cendol turun temurun daripada ibunya yang sebelum ini sangat terkenal dalam kalangan keluarga dan sanak saudaranya.

Dia memulakan berniagaan ini sejak setahun yang lalu setelah mempelajari teknik dan resepi pembuatan cendol daripada ibunya dan atas saranan rakan-rakannya dia mula menjual cendol ini.

Bagi mencari kelainan Mohd Raffe yang melihat kejayaan menjual produk kek dan biskut secara online, mula tercetus ideanya untuk mengambil pesanan cendol menerusi online juga.

“Selepas itu, saya terfikir mungkin bagus juga kalau saya memulakan perniagaan cendol secara online tanpa perlu membuka gerai. Cendol dihasilkan adalah berdasarkan jumplah tempahan tanpa perlu memikirkan tapak, gerak serta keperluan lain,” maklum Mohd Raffe.

Sejak memulakan perniagaan cendol secara online ini, pesanan yang diterimanya sangat memberangsangkan dan setiap hari pelanggannya semakin bertambah.

Selain pesanan cendol melalui online, Cendolicious ini juga mempunyai rasa yang sangat enak dan bahan-bahan yang digunakan sentiasa segar kerana Mohd Raffe akan memastikan bahan-bahan cendol ini dimasak sendiri tanpa membeli bahan yang sudah siap di pasaran.

Harga yang dikenakan juga turut berpatutan dan ia bermula daripada RM3.50 sehingga RM9.50 bagi segelas cendol yang mempunyai pelbagai saiz dan penghantaran membabitkan kawasan Inanam, Jalan Sulaman, Likas, Patutan dan Penampang.

Anak muda ini turut empunyai perancangan masa hadapan untuk membuka sebuah restoran cendol dan menu makanan yang lain.

Sumber: vitdaily.com

[NEWBIE] 5 Lesen Produk Digital Yang Anda Wajib Tahu

[NEWBIE] 5 Lesen Produk Digital Yang Anda Wajib Tahu

Sebelum dan selepas membeli produk digital anda perlu mengenal dan memahami lesen yang diberikan kepada anda. Ramai pembeli ebook terutamanya yang masih baru sama sekali tidak mengenali apa yang mereka boleh lakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan dengan produk tersebut.

Selepas membeli, mereka dengan bebas memberikan produk tersebut kepada umum kerana berpendapat produk tersebut sudah menjadi hak milik mereka. Malah, ada yang menjual semula tanpa pengetahuan pemilik asal.

Disini silapnya, mereka menyamakan syarat pembelian produk digital dengan produk fizikal. Ini salah kerana kedua-dua produk ini adalah berbeza sama sekali.

Anda boleh buat apa saja kepada produk fizikal yang sudah dibeli. Anda boleh berikan percuma kepada orang lain, boleh disewakan malah boleh dijual semula. Sebab apa? Sebab sewaktu membuat pembelian, penjual tidak ada kenakan apa-apa syarat untuk tidak boleh berbuat sedemikian.

Oleh itu penting kepada kita untuk memahami lesen pembelian. Dalam artikel kali ini saya akan terangkan secara ringkas kepada anda mengenai lesen untuk produk digital. Produk digital terdiri daripada 5 kategori iaitu UPLR, PLR, MRR, RR, PU .

Lesen UPLR  – Unrestricted Private Label Rights

  1. Produk digital yang anda beli boleh dijual semula dan simpan 100% keuntungan.
  2. Anda berhak untuk melakukan apa saja kepada produk digital tersebut termasuk memberikan lesen PLR, MRR, RR, PU kepada pembeli.
  3. Anda juga dibenarkan untuk memberikan produk ini secara percuma.
  4. Anda boleh mengubah design laman web jualan, ecover, banner dan anda juga dibenarkan untuk menjenamakan semula produk tersebut mengikut citarasa anda.
  5. Anda boleh mengaku produk ini hasil ciptaan anda sendiri.

Lesen PLR – Private Label Rights

  1. Produk digital boleh dijual semula dan anda boleh simpan 100% keuntungan.
  2. Anda berhak untuk melakukan apa saja kepada produk digital tersebut termasuk memberikan lesen MRR, RR, PU kepada pembeli.
  3. Anda juga boleh berikan hak lesen PLR jika anda memenuhi syarat yang telah ditetapkan oleh pemilik asal produk tersebut. Jika tiada syarat ditetapkan, anda boleh jual semula beserta lesen PLR.
  4. Anda tidak dibenarkan untuk memberikan produk ini secara percuma, kecuali memenuhi syarat tertentu yang sudah ditetapkan.
  5. Anda boleh mengubah design laman web jualan, ecover, banner dan anda juga dibenarkan untuk menjenamakan semula produk tersebut mengikut citarasa anda.
  6. Anda boleh mengaku produk ini hasil ciptaan anda sendiri.

Lesen MRR – Master Resell Rights

  1. Jenis lesen ini juga membenarkan anda untuk menjual semula produk digital tersebut dan menyimpan 100% keuntungan. Sebagai pemegang lesen ini, anda hanya boleh menjual produk tersebut beserta lesen RR atau PU sahaja.
  2. Anda tidak dibenarkan mengubah nama produk atau menukar nama penulis atau penerbit asal produk tersebut.
  3. Anda juga dilarang mengubah reka bentuk laman web jualan, ecover dan banner.
  4. Anda cuma boleh beli dan jual semula produk tersebut dalam keadaan asal.

Lesen RR – Resell Rights

  1. Sama seperti lesen jual semula yang lain, anda boleh menjual semula produk ini kepada orang lain dan simpan 100% keuntungan.
  2. Produk dengan lesen RR perlu dijual TANPA memberikan lesen RR kepada pembeli. Jika dibenarkan, anda perlu mematuhi syarat yang telah ditetapkan oleh pemilik produk.
  3. Anda tidak dibenarkan menukar nama produk dan nama pemilik produk tersebut. Tapi anda dibenarkan untuk meletakkan diri anda sebagai penjual bersama.
  4. Pelanggan anda hanya menerima hak kegunaan peribadi sahaja. (Baca lesen PU dibawah)
  5. Anda juga dilarang mengubah laman web jualan, ecover, banner yang datang bersama dengan produk tersebut.

Lesen PU – Personal Use

  1. Ini merupakan lesen untuk pembeli terakhir.
  2. Anda tidak boleh menjual semula produk tersebut.
  3. Produk lesen ini hanya khas untuk digunakan peribadi sahaja.

Mungkin sebelum ini anda masih belum mengenali lesen-lesen lebih jelas tapi sekarang anda sudah tahu. Dan dengan ini, secara tidak langsung anda juga tahu cara yang lebih mudah untuk menjana pendapatan melalui produk digital tanpa perlu menghasilkan sendiri. Iaitu dengan mendapatkan produk yang boleh dijual semula.

Sekiranya anda mempunyai idea untuk menghasilkan produk sendiri tetapi kebuntuan idea, anda boleh cari sumber-sumber dengan lesen UPLR atau PLR untuk dijadikan kandungan dalam produk anda.

Anda boleh cari banyak produk yang boleh dijual semula diluar sana. Malah dalam blog ini juga ada mengumpulkan koleksi produk digital yang boleh dijual semula. Contohnya ebook PLR niche evergreen.

Sebarang pertanyaan atau percanggahan maklumat anda boleh ajukan di ruangan komen. Saya akan cuba untuk memberi maklum balas secepat yang mungkin.

Jika anda rasakan artikel ini menarik, klik ikon share.