Jual Telur Masin, Kini Mampu Jana RM12,000 Sebulan

Jual Telur Masin, Kini Mampu Jana RM12,000 Sebulan


Gambar: Harian Metro

Pada setiap hari kira-kira jam 6 pagi, empat buah reban yang menempatkan kira-kira 1,100 itik akan dibuka untuk membiarkan itik-itik tersebut mencari makanan di sekitar sawah di Kampung Che Mali, Bayu Lalang, Pasir Mas, Kelantan.

Itik-itik diternak oleh Che Hassan Che Mood, 57, bagi membekalkan telur itik untuk perusahaan telur masin miliknya.

Menurut Che Hassan, itik-itik tersebut dibiarkan mencari makanan sekitar sawah padi bagi mengurangkan tekanan yang dihadapi itik tersebut dan akan menghasilkan telur yang berkualiti.

Beliau turut memberitahu bahawa setiap hari dianggarkan sekitar 860 biji sehingga 950 biji mampu diperoleh dan akan dikumpulkan bagi proses pemeraman telur masin.


Gambar: Harian Metro

Bermula tiga tahun lalu dengan sebanyak 50 ekor itik sumbangan kerajaan negeri Kelantan, kini Che Hassan telah menternak lebih 1,100 ekor itik yang diperoleh daripada penternak di Perak.

Bagi proses pembuatan telur masin pula, dia akan dibantu oleh isterinya Wan Naimah Wan Yaakub, 48, yang akan memproses sebanyak 2,000 biji telur masin dan akan dibekalkan kepada peraih di Pasir Mas dan Tanah Merah.

Perbezaan antara telur masin yang dihasilkan Che Hassan dengan telur masin yang lain adalah cara pemprosesannya iaitu dengan menggunakan air yang dimasakkan dengan menggunakan garam, daun pandan dan asam keping berbanding kebanyakan telur masin disalut dengan tanah liar atau arang.

Daun pandan dan asam keping digunakan bagi mengelakkan bau hanyir telur yang telah direbus. Kemudiannya telur tersebut akan dijemur selama 20 minit selepas dikeringkan dan direndam dengan air masin dalam bekas tertutup selama 12 hari bagi memastikan telur menyerap rasa masin.


Gambar: Harian Metro

Bagi memastikan tahap kemasinan air yang sesuai, satu alat khas telah digunakan bagi memastikan rasa masin yang konsisten dan Che Hassan akan memeriksa telur-telur tersebut dari semasa ke semasa bagi menjaga kualiti telur masin yang dihasilkan.

Menurut Che Hassan, telur masin tersebut akan dijual dengan harga 65 sen sebiji dan bagi telur itik biasa pula sebanyak 44 sen sebiji dan beliau turut menjual telur masin dalam bekas yang berisi 30 bii dengan harga sebnayak RM25 dan RM65 bagi 100 biji.

Pihak MARDI turut mengambil 250 balang besar yang mengandungi 30 biji telur masin bagi pasaran di Lembang Klang.

“Dengan menjual telur itik hasil penternakan ini, ia secara tidak langsung mengubah kehidupan kami sekeluarga, malah terkeluar daripada garis kemiskinan apabila mampu memperoleh pendapatan kasar RM12,000 sebulan,” katanya ketika ditemui Harian Metro.

Sumber: vitdaily.com

Cara Jimat Tambah “Likers” Facebook Page.

Cara Jimat Tambah “Likers” Facebook Page.

Mungkin ada dikalangan pemilik page yang inginkan jumlah pelawat bertambah tapi tak nak habiskan banyak duit untuk naikkan like. Trik ini sesuai untuk anda. Sebahagian besar artikel dibawah daripada sumber asal iaitu buzzkonten.com manakala panduan bergambar adalah daripada Lubuk Digital.

Sejak kebelakangan ini, timbul perdebatan hebat sama ada perlu atau tak buat Like Marketing (iklan tambah Like Facebook Page).

Ada yang kata perlu supaya social proof page itu bagus. Ada pula yang kata membazir saja sebab cost per like sangat mahal sekarang, tambahan pula organic reach di FB sekarang tidak lagi setinggi 3 tahun lepas.

Tapi kalau anda perasan, likes ini masih lagi relevan sebenarnya. Jumlah Likes yang banyak boleh jadi bukti bahawa page itu aktif dan disukai ramai.

Takpe lah. Terpulang kepada pendapat masing-masing. Kami percaya setiap orang ada objektif dan strategi mereka sendiri. Cuma kali ini kami bukan mahu berdebat sama ada perlu atau tak jalankan Like Marketing. Kami mahu berkongsi bagaimana menambah jumlah Likes di page anda secara lebih jimat.

Invite mereka yang pernah Like post anda

Pasti anda dah pernah run Fb Ads mana-mana post di page bukan? Ramai orang like post tu? Ramai? Hah, jangan dibiarkan macam tu saja. Inilah masanya untuk invite mereka yang pernah like post iklan itu supaya menjadi Liker page anda.

Butang invite yang tersembunyi

Ini bukan butang invite yang anda biasa nampak iaitu, “Invite friends to like this page”. Invite melalui butang ini hanya terhad kepada rakan FB anda saja.

Butang invite yang tersembunyi ini lebih power lagi. Anda boleh invite seseorang yang selain dari ribuan friends anda itu. Serius.
Berdasarkan survey kami, tak ramai yang tahu tentang kewujudan fungsi ini. Alangkah ruginya.

Baiklah. Kami akan tunjukkan caranya supaya anda lebih faham dan boleh terus buat lepas baca artikel ini.

Begini,

1. Buka FB Page anda.

2. Klik pada jumlah like di mana-mana post (mungkin post iklan). Contoh, “Ali, Ahmad and 999 others like this”.

3. Satu kotak yang memaparkan nama-nama mereka yang like post itu akan keluar.

4. Di bahagian kanan, anda akan nampak butang samada “Liked”, “Invited” atau “Invite”.

5. Klik pada butang “Invite” untuk menjemput Liker itu like page

Tetapi, ada batasnya…

Butang invite ini ada hadnya iaitu hanya boleh invite kepada 500 hingga 1000 Likers saja sehari. Facebook akan hantar notification jika anda sudah mencapai had maksimum invite sehari itu.

Keesokannya, invite-lah lagi. Untuk pengetahuan anda, butang invite ini tidak selalu ada. Dia muncul secara random saja. Ada hari dia muncul, ada hari dia tidak muncul. Jadi, jangan panik pula nanti kalau tengok butang invite ini tiada. Cuba cari semula keesokan hari.

Maklumat ini betul pada waktu artikelini ditulis, sebarang perubahan yang dilakukan oleh pihak Facebook akan menyebabkan maklumat dalam artikel ini sedikit berubah.

Hasilnya?

Kebiasaannya, antara 15-20% akan menerima invitation ini. Ok lah tu kan. Kalau ada 1000 likes pada post iklan, dah 200 orang tu. Lebih jimat. Tak perlu jalankan iklan lain khusus untuk tambah Likers Page pun.

Secara logiknya, masuk akal juga cara ini untuk dapatkan Likers Page yang lebih berkualiti. Mereka ini dah kenal jenama anda dan dah pernah baca konten anda.

Tak perlu keluar bajet lebih pun, anda dapat apa yang diimpikan, iaitu Liker yang memang suka dengan produk atau servis anda.

Kalau mahu dibandingkan dengan cara membayar FB untuk buat like campaign, anda tidak dapat jangka secara jelas berapa ramai yang akan jadi Liker di page anda. Kalau dapat pun, barangkali individu itu hanya suka pada gambar di page anda saja dan tidak berminat pun dengan produk atau servis yang anda berikan.

Dah jelas? Boleh terus buat sekarang? Silakan bertindak sekarang ya.
Kami doakan semoga anda berjaya menukar Liker anda kepada pelanggan pula lepas ini ya.

Oh yaa…lupa nak cakap, trik ini cuma boleh digunakan pada desktop. Kalau buka guna smartphone tak keluar butang “invite”, dia keluar butang “ban”. Saya harap sedikit tips ini membantu anda untuk menambah page like.

Klik sini untuk baca artikel asal buzzkonten.com

Lubuk Digital ada terjumpa satu software yang memudahkan anda untuk mendapatkan “invite like” dengan mudah. Klik sini untuk convert like page anda sekarang atau klik pada gambar.

[NEWBIE] ebay lubuk USD

[NEWBIE] ebay lubuk USD

Kita sedia tahu matawang USD lebih tinggi daripada RM. Lebih-lebih lagi pada waktu sekarang. Ini jumlah tukaran Ringgit Malysia dan US Dollar yang baru saya semak sebentar tadi.


Nilai untuk 1 USD bersamaan dengan RM4.42 .

Nilai USD yang tinggi memberi tekanan kepada mereka yang menjalankan perniagaan import barangan luar. Tidak hairanlah harga barang pun semakin meningkat kerana bukan semua sumber ada di dalam negara. Ada masanya pengilang perlu mengimport sumber mentah dari luar dan biasanya matawang USD digunakan.

Bagi mereka yang suka-suka membeli hanya untuk kepuasan, mungkin sekarang aktiviti membeli tu dah kurang disebabkan perubahan ini.

Kita sudah tahu berapa nilainya dan inilah masa yang sesuai untuk menceburkan diri dalam bisnes yang memberi keuntungan dalam USD.

Terdapat banyak platform yang ada di internet untuk menjana pendapatan dan ebay salah satu daripada lubuk USD. Dalam blog Lubuk Digital setakat ini ada 3 artikel yang saya terbitkan berkaitan dengan ebay dan ketiga-tiga artikel itu ditulis oleh “ebay player” sendiri. Sungguh memberi inspirasi dan semangat untuk turut serta dalam bisnes ebay.

Bagi mereka yang baru mengenali ebay, ebay bukanlah satu paltform baru malahan sudah lama bertapak dalam industri bisnes internet. Ianya umpama Lelong.my versi luar negara. Sebelum ini ebay banyak dikuasai oleh player antarabangsa dan mereka berjaya mengaut keuntungan sehingga jutaan dolar setiap tahun..Tapi kini sudah ramai player tempatan turut menyelit di dalam kejayaan tersebut.

Saya ada terbaca status rakan di Facebook mengenai cara buat duit di ebay dan saya follow beliau. Nama beliau Imzan Razin . Menurut katanya, beliau bukanlah seorang otai, master mahupun pakar dalam ebay tapi apa yang saya nampak hasil yang beliau tunjukkan sama seperti mereka yang sudah berpengalaman lama dalam ebay.

Maksudnya disini “title” pakar bukanlah segalanya untuk mencapai kejayaan tetapi usaha itu penting untuk mencapai kejayaan seperti seorang pakar.

Beliau ada hasilkan satu ebook asas mengenai ebay khas untuk newbie. Ebook ini adalah berdasarkan kepada pengalaman beliau sendiri. Jika anda berminat untuk buat duit melalui ebay, inilah panduan yang anda perlukan. Sebelum kuasai ebay, lebih baik kuasai asasnya dulu. Klik butang dibawah untuk lebih lanjut.

Kuasai Bisnes Ebay

Ebay Part 3: newbie ebay sekarang dah jadi power seller bronze level

Ebay Part 3: newbie ebay sekarang dah jadi power seller bronze level

Artikel kali ini mengenai kisah bagaimana seorang newbie takde knowledge langsung tentang ebay. waktu dia belajar dengan saya ialah pada tahun lepas 2015, sekarang dah 2016 dia dah power seller..

cuma ambil masa setahun jer. tu pun dia ada give up sekejap. tapi selepas saya follow up dan tarik dia semula ke landasan asal. akhirnya selepas setahun dia berjaya dapat status power seller.
ok anda baca sendiri isi hati dia kat bawah ni..

Saya mula menceburkan diri dalam eBay ini start April 2015.Dimana pada masa itu menyertai kelas eBay di Johor Bahru.

Kelas ini mengajar dari basic sehingga larh bole listing di eBay. Akaun eBay saya sekarang ini telah dibuka semasa kelas tersebut dan sehingga kini saya menggunakan akaun ini as my first akaun ini.

Akaun ini telah melalui saat susah senang dimana saya juga mengalami pelbagai 
cabaran semasa hendak memulakan perniagaan kecil kecilan di eBay ini.

Selepas menyertai kelas tersebut, jujur saya katakan disini saya tidak praktikkan apa yang telah diajar. Hampir lebih kurang 4-5 bulan jugak lah saya tidak melakukan apa apa aktiviti di eBay sehingga lah follow up yang telah dibuat oleh Sifu Zul 

Saya tidak melakukan apa-apa aktiviti disebabkan 
faktor tidak tahu apa yang hendak dijual di eBay. Atas bimbingan dan motivasi yang 
diberikan oleh sifu saya ni lah yang membuatkan saya mula untuk mencari barang/ 
research produk dan mulakan listing yang pertama.

Dari situ lah ia nyer bermula dimana semangat untuk 
bereBay ini datang. Selepas 5 bulan baru larh saya mula listing di eBay dan alhamdulillah 
saya berjaya menjual satu barang di eBay.

Selepas berjaya jual satu, satu lagi terjual 
dan peningkatan itu berterusan sehingga larh sekarang dimana akaun saya yang 
berusia setahun ini telah mendapat status powerseller bronze level.

Rezeki itu hanya datang dari Allah yang Maha Berkuasa. Tetapi tanpa usaha 
rezeki tidak akan datang dengan sendiri nyer. Saya bereBay ini hanya larh 
part-time sahaja. saya pun masih student lagi sekarang ni.

Alhamdulillah hasil dari income part time ni  dapat bantu  saya bayar bil-bil saya dan memenuhi sedikit 
keperluan dan kehendak harian saya. Dan bagi sesiapa yang ingin memulakan bisnes, 
saya sarankan kamu semua bermulalah dengan eBay dropshipping ni.

Memang byk karenah pelanggan yang terpaksa kita layan, tetapi ianya sangat berbaloi. Anda tidak perlu 
membeli dahulu barang, sebalik nyer menunggu buyer beli dahulu baru kita beli barang tersebut.

Erti kata lain tidak perlu menyimpan stok yang banyak, yang belom pasti akan terjual. 

Bisnes sampingan seperti ini adalah sangat terbaik setakat ini. Memang pada awal permulaan 
anda akan rasa susah, tetapi apabila anda sudah lama dalam industri ini ianya menjadi sangat 
mudah.

Anda list barang dan tinggal sahaja tanpa perlukan marketing yang hebat-hebat. 
Ikut step yang telah diajar dalam panduan yg di kongsi oleh guru saya ni InsyaAllah boleh menambah pendapatan anda.

Yang penting kita istiqamah dalam melakukan nyer. selebihnya tawakkal lah. insha Allah akan membuahkan hasil

Sekian,
-Dari eBayer yang from Zero Knowledge.-


dia cakap kat saya dengan yuran seminar yang dikenakan tu sangatlah kecil berbanding nilai yang dia dapat sekarang ni. setiap bulan sekarang ni dia dah ada side income yang konsisten..Alhamdulillah. saya pun tumpang gembira dan bangga dengan pencapaian dia.

maknanya, apa yang saya ajar kat dia tu adalah proven method. bukan saya je yg boleh buat duit kat ebay ni. orang yg memang zero knowledge pun boleh. yang penting nak seribu daya taknak seribu buaya..kahkahkah.
nah, saya tunjukkan sikit screenshot hari ni duit dari paypal. untuk motivasi anda. ebay masih relevan lagi sampai bila-bila…so jangan risau. ni buktinya ?

sekian tu jer nak cerita….

Sumber: mamabaryani.com

Klik sini untuk baca Part 1 Klik sini untuk baca Part 2

Bisnes di ebay- Part 2

Bisnes di ebay- Part 2

Assalamualaikum. kali ini saya nak berkongsi kepada anda potensi bisnes di ebay yg ramai orang pandang rendah dengan potensi perniagaan di ebay. Ada yg bertanya dengan saya..masih relevan lagikah bisnes di ebay ni? jawapannya YESSS. masih relevan selagi anda berniaga dengan cara yg betul.

Baru-baru ini saya telah membuka bisnes offline iaitu bisnes kedai makan. sebelum ini saya hanya mendengar dan dah sedia maklum, bisnes offline ni memakan modal yg besar. tapi lepas dah bukak bisnes offline dan dah merasainya sendiri modal yg keluar..barulah saya dapat menjiwai bahawa bisnes online ni sangat best dan lebih berpotensi untuk dapatkan pulangan yang lumayan dengan modal yang sangat-sangat rendah..

jika anda mempunyai modal sebanyak RM10K. anda laburkan untuk bisnes online anda..banyak tools dan perkara yang anda boleh lakukan. tetapi jika anda laburkan RM10k untuk bisnes offline, sangat sedikit peralatan yang anda boleh beli.

ok saya taknak bercakap lebih panjang perbezaan antara bisnes offline dan bisnes online ini. apa yg ingin saya sampaikan adalah bisnes online ini adalah lebih mudah untuk anda usahakan dan jika kena strateginya. Hasilnya lebih besar berbanding bisnes offline.

Cuba anda lihat seorang seller di bawah. Akaun masih sangat-sangat baru. baru daftar pada bulan May 2016. feedback pun baru ada 3 sahaja.

ini membuktikan bahawa bisnes ebay masih relevan untuk anda lakukan. produk apa yg dia jual tu? jom kita lihat. Produk yg dijual sangat tidak asing dari kita. apa yg dijual adalah alicafe tongkat ali instant coffee, maggi asam laksa, dan nona kaya jem. produk yg sangat simple

maggi yang anda boleh dapatkan di mana-mana sahaja di pasaraya dan kedai runcit. berapa harga dia jual tu? mari kita kira keuntungan dia sedikit.

USD 1 = RM4.11
USD 16.90 = RM 69.48

EBAY fees and paypal fees anggaran sebanyak RM10, Kos modal RM6, dan kos penghantaran anggaran RM20
KOS = Harga barang (RM6) + POS (RM20) + FEES ( RM10) = RM36
HARGA JUALAN = RM69.48
Untung bersih seunit = RM69.48 – RM36 = RM33.48
untung ke rugi? mamat ni cuma jual maggi jer..takyah fikir susah-susah nak jual apa..ketika anda berfikir nak jual apa, mamat ni dah berjaya jual benda yang anda mungkin tak jangka. itulah keunikan bisnes di ebay. ?

apa yang bestnya kat ebay ni lagi adalah anda tak perlu nak pam facebook ads, bayar google adwords, buat marketing di instagram dan sebagainya. apa yang anda perlu lakukan hanyalah cari produk di sekeliling anda amek gambar listing di ebay dan tinggal… tunggu sahaja sampai la dapat sales.. sementara tunggu tu anda boleh tidur makan main game dan macam-macam lagi kerja lain yg anda nak buat. senang kan?

saya tak menjanjikan bulan dan bintang untuk anda cepat kaya. percayalah..real bisnes it takes time to growing up. let the business growing up consistently and steadily. as long as you are still making money. it’s better than don’t make anything.

orang cakap sikit-sikit lama-lama jadi bukit..apa yang penting akaun ebay anda dapat bertahan dan akan datang apabila akaun anda sudah mempunyai feedback yang banyak anda dah boleh generate income USD1K sebulan sehingga infiniti. only sky is the limit. ?

seperti seller di atas. hasil jualannya sebulan pada 21 ogos sehingga 19 sept 2016 yang lepas adalah hanya USD60.70 bersamaan dengan RM247 sahaja.

tak banyak. tapi apa yang saya nak sampaikan adalah perniagaan di ebay masih lagi realistik untuk anda usahakan. Akan datang saya akan share kepada anda bagaimana seorang student saya yg masih sangat-sangat baru lagi dalam bisnes di ebay, dia berjaya generate income bersih sebanyak USD300 ataupun RM1200 sebulan hanya menggunakan platform ebay sahaja. dan barangan yang dia jual adalah sepenuhnya secara dropship.

Sumber: mamabaryani.com

Klik sini untuk baca Part 1 | Klik sini untuk baca Part 3